Szukaj
Przydatne linki
Logowanie Rejestracja Kategorie FAQ Jak to działa Baza wiedzy Kontakt z Patronite Regulamin Kup na prezentNie jesteś zalogowany
Podaruj znajomemu subskrypcję Autora Przedwojenne Restauracje, Bary i Hotele w formie kuponu podarunkowego.
Zobacz jak działają kuponyAutor i twórca (jak to dumnie brzmi) małego projektu na Facebooku, który w przeciągu 4 lat wyrósł do niesamowicie fantastycznych rozmiarów. Przedwojenne Restauracje, Bary i Hotele to dziś ponad 56 700 obserwujących fanów. To solidna, dobrze zwarta Drużyna Odbiorców, którzy niczym Nikodem Dyzma wchodzący na swój pierwszy bal, głodni są ciekawostek z tematu przedwojennej szeroko pojętej gastronomii.
Pracownik polskiej gastronomii od ponad 15 lat. Z wykształcenia historyk. Samozwańczy historyk polskiego barmaństwa i propagator wiedzy o niej. Pasjonat historii i losów przedwojennej gastronomi. Autor kilkunastu artykułów tematycznych.
Przedwojenne Restauracje, Bary i Hotele powstały 25 września 2019 jako mały autorski projekt mający ukazać prawdziwy obraz przedwojennej gastronomii. Cały czas staram się ukazywać prawą i lewą stronę medalu. Odchodzić od utartego kanonu lukrowanych, prestiżowych lokali, które otwarte były tylko dla nielicznych. Na Przedwojennych Restauracjach, Barach i Hotelach znajdziecie Państwo nie tylko przedwojenne przepisy kucharskie (tych staram się nie umieszczać zbyt wiele), ale przede wszystkim historię lokali gastronomicznych typu restauracje, kawiarnie, cukiernie czy cocktailbary. Za cel postawiłem sobie stworzenie strony mówiącej o zapomnianej w wielu aspektach szeroko pojętej przedwojennej gastronomii.
Przedwojenne Restauracje, Bary i Hotele to nie tylko lokale gastronomiczne. To również między innymi opisywanie historii tysięcy zapomnianych pracowników ówczesnej branży gastronomicznej. Pracowników, którzy niejednokrotnie strajkowali i walczyli o swój lepszy byt. Z ciekawości - w 1919 roku w samej Warszawie było ponad 3000 zawodowych kelnerów.
Sam cały czas powiększam prywatną kolekcję, na którą składają się przedwojenne publikacje z zakresu kulinariów i oryginalnych zdjęć i pocztówek ukazujących nie tylko wnętrza, ale również personel gastronomiczny oraz oryginalnych, unikatowych kart menu z polskich lokali.
Posty ze strony udostępniane są na wielu stronach i grupach. Zarówno związanych z tematyką przedwojenną, jak i kucharską czy lifestylową. Posty udostępniane są także przez popularne osoby i miejsca - szefów kuchni, krytyków kulinarnych, restauracje czy pisarzy.
W grudniu 2022 roku ukazała się moja książka - Warszawskie przedwojenne restauracje, bary i kawiarnie. Kronika."
Serdecznie Państwa zapraszam do wsparcia oraz do odwiedzenia Przedwojennych Restauracji, Barów i Hoteli.
Z wielkimi pozdrowieniami
Bartosz Paluszkiewicz
Wesprzyj działalność Autora Przedwojenne Restauracje, Bary i Hotele już teraz!
Zostań PatronemChcielibyśmy Cię poinformować o ryzykach, związanych z Twoim zaangażowaniem finansowym. Przekazując środki na realizację pasji Twojego ulubionego Twórcy prosimy, abyś wziął/wzięła pod uwagę kilka kwestii.