Avatar użytkownika

Akademia Kulinarna Vivy - Zjedz Buraków

Opcja wsparcia finansowego jest niedostępna!

O autorze

Zjedz Buraków to pierwsza - prowadzona przez Fundację Viva - profesjonalna Akademia Kulinarna, która skupia tematy swoich warsztatów wokół zdrowej oraz roślinnej kuchni.

Kim jesteśmy?


Nasi Kucharze stanowią starannie wyselekcjonowane, a zarazem zróżnicowane grono. Wśród nich są zarówno szefowie kuchni topowych restauracji, utalentowani absolwenci szkół gastronomicznych, dietetycy, jak i znani blogerzy oraz pasjonaci. Wiemy, że jedna z najważniejszych decyzji w życiu dotyczy tego, jak będziemy na nie zarabiać.

 

W 2016 roku utworzyliśmy Akademię, dzięki której jednym ze źródeł naszego dochodu była nasza pasja. Jednak Akademia to głównie idea, nie biznes. Wszystko zrodziło się z potrzeby realnej zmiany otaczającego nas świata, a nie z pomysłu założenia firmy, która będzie zarabiać na kursach kulinarnych. Poprzez różnorodne usługi gastronomiczne mogliśmy troszczyć się o zdrowie, relaks i dobre samopoczucie naszych Klientów, a także realizować się jako ludzie. Dzięki edukacji wpływamy na świadomość społeczną i ożywiamy troskę o wszystkie istoty żyjące - robimy to jednak inaczej, niż większość firm lub organizacji: zamiast pokazywać cierpienie zwierząt, skupiamy się na “jasnej stronie”, czyli pysznym i zdrowym jedzeniu, dzięki któremu wszyscy mogą być szczęśliwi.

 

 

Dlaczego Patronite?

Wiedzieliśmy, że najłatwiej promować ideę kuchni roślinnej organizując stacjonarne kursy kulinarne i warsztaty w przestrzeni publicznej. Otworzyliśmy więc lokal, który w wyniku zawirowań życiowych musieliśmy przenieść na Targówek. Nie była to szczęśliwa lokalizacja, a przedsięwzięcie okazało się nierentowne. Na tę chwilę koszta przekraczają nasze możliwości, dlatego musimy zrezygnować z lokum - nie chcemy jednak rezygnować z naszych marzeń.


Dzięki Waszej pomocy będziemy mogli zadbać o rzetelne informacje w mediach, a przede wszystkim regularność publikacji, organizować edukujące i łączące ludzi pokazy kulinarne, które będą przyczynkiem do wymiany umiejętności ale przede wszystkim dobrej energii i życzliwości. Mamy wielką nadzieję, że uda Nam się otworzyć i wraz z gronem specjalistów systematycznie prowadzić kanał na YouTube, dzięki któremu będziecie mogli nie tylko dowiedzieć się wiele o kuchni roślinnej, ale również wynieść śmiech, łzy i dobre wartości.

 

Jeśli jednak Wasz odzew okaże się ogromny, istnieje szansa na zachowanie naszego lokalu, a nawet przeniesienia siedziby bliżej centrum Warszawy.

Jesteście ostatnią nadzieją

Obiecujemy, że Akademia stanie się nie tylko miejscem edukacji, ale i spotkań dla osób zainteresowanych kuchnią roślinną oraz zdrowym trybem życia. Jeśli jednak pomożecie nam na mniejszą skalę i tak będziemy myśleć o utworzeniu w przyszłości stacjonarnej Akademii Kulinarnej (wraz ze sklepem z wegańską żywnością)... po prostu na ten moment skupimy się na mniejszych działaniach, a Akademia z pewnością będzie miała swoją kontynuację w zasponsorowanych przez Was akcjach.


Zbiórka od prywatnych darczyńców nie oznacza, że wykluczamy współpracę z firmami. Zapraszamy do objęcia nas patronatem. To dla nas bardzo ważny moment - liczymy, że dzięki Waszej pomocy rozpoczniemy nowy, prężny etap naszej działalności. Dziękujemy Wam wszystkim!

* W planszach i listach sponsorskich wymieniane będą jedynie imiona, nazwiska, nicki (ksywki) Patronów. Firmy, zainteresowane współpracą i wzajemną promocją, serdecznie prosimy o kontakt mailowy

 

 

Dlaczego kuchnia całkowicie roślinna?


Powody są trzy: dla zdrowia ludzi, dla zwierząt i w trosce o ekologię. Ta decyzja jest wyrazem nadziei, że nawet niewielka zmiana w naszym podejściu do własnego odżywiania może otworzyć nowe perspektywy i nowe szanse, takie jak pozytywny wpływ na równowagę ekologiczną naszej planety, czy szerzenie wrażliwości oraz empatii.


Dlaczego zdrowie?


W życiu codziennym ciało, umysł, emocje i dusza stanowią jedność, a poszczególne sfery życia człowieka tworzą niepodzielną całość. Wiemy, że samopoczucie jest znacząco uwarunkowane przez prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a najistotniejszym czynnikiem mającym na nie wpływ jest żywienie. I właśnie w tym jesteśmy najlepsi! :)


Dlaczego zwierzęta?


Nasi kucharze uważają, że każda żywa istota, która posiada świadomość i jest zdolna odczuwać ma prawo do tego by prowadzić życie wolne od cierpienia i zgodne ze swoją naturą. Czujemy, że nie mamy prawa więzić i zabijać po to by zaspokoić swoje podniebienie, skoro człowiek może zdrowo żyć nie zabijając zwierząt dla pożywienia. Wielu ludzi uczestniczy w odbieraniu życia tylko po to, aby zaspokoić swój apetyt lub żywieniowy kaprys, tym samym wyniszczając własne zdrowie. Nie chcemy w tym uczestniczyć. Pupilom domowym i innym zwierzakom staramy się pomagać, również na inne sposoby. Część ze środków jakie wpływają na konto Akademii Kulinarnej wpłacamy na Schronisko w Korabiewicach.


Dlaczego ekologia?


Kuchnia wegańska jest zdrowa, etyczna i … dobra dla Ziemii ! W obliczu katastrof ekologicznych, coraz częściej zastanawiamy się jak swoimi własnymi wyborami możemy wpłynąć na poprawę stanu środowiska. Jednym z najważniejszych postulatów ekologicznego życia jest minimalizacja zużycia zasobów oraz energii. Produkcja zwierzęca, zwłaszcza w ramach rolnictwa intensywnego, jest niezrównoważona ekologicznie. Główne zastrzeżenia dotyczą zanieczyszczenia i wykorzystywania takich zasobów jak paliwa kopalne, woda, czy grunty.