Patronite nie pobiera prowizji od zbiórek
Uwaga! Nasze szalone bistro otwiera się dla Was!
Znać nas możecie z BAZY by Inclusive.Buzz.
Wracamy dziś pod nowym szyldem jako:
KARAWANA STREET FOOD ❤️
Tym razem spotkacie nas nad Wisłą, na Placu Zabaw! 100% not for profit, dając zatrudnienie tym którym trudniej. W pierwszej kolejności osobom, które po zamknięciu Bazy na Marszałkowskiej 28 straciły zatrudnienie. Robimy dla was streetfood do którego będziecie wracać!
Dzięki przyjaciołom z Planu B, konsorcjum które tworzą wraz z AKS ZŁY, dzięki wsparciu osób z fundacji Chlebem i Solą, dostaliśmy możliwość objęcia dużego baru w najgorętszym miejscu nad Wisłą. Plac Zabaw, letnie centrum kulturalne, gdzie odbywa się m.in niesamowite Lado w Mieście, w najruchliwszej części bulwarów - tam będziemy i my! i Wy! I razem poniesiemy ten pierdolnik na kolejny level.
Oczywiście kontynuujemy po swojemu: osiągnięte zyski nie wylądują w niczyjej kieszeni, przeznaczamy je na reintegrację społeczną i zawodową osób zagrożonych wykluczeniem. Zatrudniamy osoby uchodźcze, ale też osoby doświadczające kryzysu zdrowia psychicznego. Nad Wisłą będziecie mogli spotkać naszą wielokulturową, wesołą bandę, serwującą orientalne pyszności z różnych stron świata.
Na co zbieramy?
Na start, na rozkręcenie, na trampolinę, od której będziemy mogli się odbić i lecieć w kierunku bardzo szybkiej samowystarczalności. KARAWANA będzie właśnie taką trampoliną. Mamy to bardzo dobrze policzone, już w pierwszych miesiącach powinno nam się udać osiągnąć rentowność. Wymagać to oczywiście będzie mega zapierdolu, ale dzięki zrzutce pomóżcie nam przyspieszyć otwarcie. Trwa wyścig z czasem, sezon nad Wisłą już się zaczął.
Poniżej przedstawiamy Wam listę rzeczy, które potrzebujemy pilnie dokupić. ALE! Jeżeli macie coś z tego u siebie, albo wolicie przekazać dary rzeczowe, to git, a nawet lepiej, bo tam gdzie się da wolelibyśmy używać sprzętu używanego.
Jakie koszty pokryje więc zbiórka?
Mamy już dużą część sprzętu, ale musimy jeszcze dokupić wiele rzeczy, żeby ruszyć, a środki własne mamy już na wyczerpaniu. Poniżej przedstawiamy Wam listę. ALE! Jeżeli macie coś z tego u siebie, albo wolicie przekazać dary rzeczowe, to git, a nawet lepiej, bo tam gdzie się da wolelibyśmy używać sprzętu używanego.
1. KOSZTY WYPOSAŻENIA = 13911,55 zł
Poniżej ceny sprzętu nowego, ale szukamy po komisach zamienników.
- płyta grillowa 568,26 zł brutto https://mmgastro.pl/produkt/szczegoly/50503,plyta-grillowa-elektryczna-forgast-forgast
- bemar 843,29 zł brutto https://mmgastro.pl/produkt/szczegoly/63721,bemar-elektryczny-stolowy-3x-gn-1-3-bartscher
- ryżowar (dwie sztuki) - 423,12 zł brutto https://mmgastro.pl/produkt/szczegoly/39720,urzadzenie-do-gotowania-ryzu-1_8-l-bartscher
- zapiekacz grill 737,82 zł brutto https://mmgastro.pl/produkt/szczegoly/44699,grill-kontaktowy-panini-forgast
- lada sałatkowa 1 611,30 zł https://mmgastro.pl/produkt/szczegoly/55633,nadstawka-chlodnicza-5x1-4-gn-yato
- stół chłodniczy 3 579,30 zł brutto https://mmgastro.pl/produkt/szczegoly/55715,stol-chlodniczy-2-drzwiowy--yato
- stół roboczy 848,95 zł brutto https://mmgastro.pl/produkt/szczegoly/54786,stol-roboczy-przyscienny-hendi
- wiatrak gastronomiczny 358 zł
https://europ24.pl/wentylatory/23138873-wentylator-cyrkulacujny-podlogowy-30-cm-botti-electronic-dakota-fgd-12-wiatrak-stojacy-40-w?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwupGyBhBBEiwA0UcqaPitoZgGJxiimHQ9X4S9Z0j7ng14MKBVm_onmHbl5FkXLV3sUlIwrRoC3DEQAvD_BwE
- piec konwekcyjny 2 941,51 zł brutto
https://mmgastro.pl/pl/products/piec-konwekcyjny-5x-gn-1-2-roller-grill-fcv-280-139198?query_id=2&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR25hy5JD5-8mv7Gzx1eK93nRHb6eE873wHgpIzvB08Uq1CsdE2pezIE3ZI_aem_AZYL-QpE4Yk-DwK4J78QWguRnRszfDOi-6pYVTWiAJAgai-X0ZWx_syEuTJXTVYoF0PfwICfu9Tjrwk_Hh3NsI3Z
-naczynia i przybory do gotowania i przechowywania dań - ok 2000 zł
2. KOSZTY ADMINISTRACYJNE = 4046,70 zł
Zakup kasy fiskalnej i pokrycie abonamentu na sezon: 4 046,70 zł (zakup kasy fiskalnej)
3. PIERWSZE ZAOPATRZENIE = 3300 zł
koszty zakupu pierwszych artykułów jednorazowych i produktów spożywczych - ok 3300 zł
4. ARANŻACJA = 5200 zł
Kontener jak widać już stoi, ale najbliższe dni spędzimy na adaptacji przestrzeni. Blaty, zlewy, oświetlenie, wystrój - wszystko oczywiście wykorzystując maximum DIY, ale są rzeczy, których nie przeskoczymy. Chcielibyśmy uczciwie zapłacić za robociznę monterom. Wstępną wycenę postawienia budy dostaliśmy na 5200 zł
5. WYNAJEM KUCHNI PRODUKCYJNEJ (na miesiąc) = 4500 zł
Wiecie jak jest, w kontenerze nie damy rady ugotować dla Was tego naszego pysznego curry. Potrzebujemy wynająć kuchnię produkcyjną, a ponieważ znamy się z innym podmiotem ekonomi społecznej, który też gotuje super vegan szame nawiązaliśmy współpracę ze Słuszną Strawą. Koszt wynajmu na miesiąc to około 4500 zł i mega cieszymy się z tego, że wpadnie on w Słuszne ręce!
PODSUMOWUJĄC:
WYPOSAŻENIE 13911,55 zł
KASA FISKALNA 4046,70 zł
ZAOPATRZENIE 3300 zł
ARANŻACJA 5200 zł
KUCHNIA PRODUKCYJNA 4500 zł
30958,25
TOTAL: 30958,25 zł
_________________________________________________________________
Czy łatwo jest nam prosić o pieniądze?
Nie. To nigdy nie jest proste. Trzeba schować całe swoje ego do kieszeni i pogodzić się z tym, że bez społecznego wysiłku każdego z nas nie damy rady wystartować. Dużo łatwiej byłoby mieć jednego fundatora-sponsora-bogatego tatę czy mamę czy wujka z Ameryki.
Czy wierzymy w cel zrzutki?
Tak. Wiemy, że dobrze przemyślany budżet, uczciwe i transparentne przedstawianie potrzeb to ważna rzecz. I że stawiamy coś o dużej społecznej wartości, w czym Wy dziś możecie pomóc.
Jeśli macie do nas jakiekolwiek pytania - zapraszamy do kontaktu.
_________________________________________________________________
O NAS:
Do końca lutego pracowaliśmy wraz z grupą uchodźców we wspaniałym lokalu Baza by Inclusive.buzz przy Marszałkowskiej 28. Kris managerował kuchnię, Omaid był kucharzem, Baśka koordynowała projekty. Niestety miejsce zostało zamknięte.
Nie chcieliśmy, nie mogliśmy tego tak zostawić. Przez 3 miesiące szukaliśmy opcji na przywrócenie zatrudnienia, na kontynuowanie działalności misyjnej. Znaleźliśmy dzięki współpracy ze wspaniałymi partnerami rewelacyjne miejsca i jesteśmy dziś gotowi do rozpoczęcie działania.
Jesteśmy spółką non profit. Całe zyski będą reinwestowane w tworzenie nowych miejsc pracy i wdrażanie programów reintegracyjnych. Radę Nadzorczą będą stanowić pracownicy z grup zagrożonych wykluczeniem. Po zatrudnieniu pierwszych osób i ukonstytuowaniu rady, na początku czerwca, wystąpimy do wojewody o nadanie statusu Przedsiębiorstwa Ekonomii Społecznej. Nasz biznesplan został bardzo dobrze zrecenzowany na konsultacjach z warszawskim Ośrodkiem Wspierania Ekonomii Społecznej (FRSO). W lipcu powinniśmy dostać też wsparcie przynależne PES.
KARAWANA STREET FOOD nad Wisłą to nie jest jedyny projekt nad jakim pracujemy. Usłyszycie o nas jeszcze tego lata.
Nazywamy się CARAVAN OF LOVE NON PROFIT sp. z o.o. w organizacji.
(un)limited company! Not for FUC*ING PROFIT!
Trwa ładowanie...