„Jak zbudowaliśmy rodzinną eko winnicę na Roztoczu" - Dwór Sanna

Obrazek posta

W 2006 roku Dariusz i Elżbieta Nizio z Biłgoraja kupili opuszczony XIX-wieczny dwór na skraju Roztocza. W latach 60. pełnił funkcję ośrodka narciarskiego, a ich pierwotnym pomysłem było zainwestowanie w nieruchomość, aby stworzyć hotel ze stokiem narciarskim. Jednak wraz ze zmianą klimatu szybko stało się oczywiste, że potrzebny będzie inny pomysł. Po długim i trudnym procesie renowacji, w 2012 roku zaczęli zakładać winnicę, nie mając żadnego doświadczenia, jak to zrobić. Ich syn Karol zafascynował się tematem produkcji wina i zmienił ścieżkę kariery, aby nadzorować ich rozwijający się biznes win naturalnych - Nizio Naturals. W ciągu kilku lat ich wina zdobyły wiele międzynarodowych nagród. Jest to prawdziwie rodzinna działalność, zatrudniająca wielu lokalnych mieszkańców - Dariusz zarządza zwierzętami, Elżbieta jest szefem produkcji sera, Karol nadzoruje rosnącą produkcję ponad 20 000 butelek naturalnego wina rocznie, a Agata nadzoruje wszystkie aspekty związane z prowadzeniem hotelu. Razem rodzina stworzyła naprawdę wyjątkową przestrzeń.

Post dostępny tylko dla Patronów

Aby zobaczyć ten materiał musisz być zalogowany

Zostań Patronem Zaloguj się

Zobacz również

„Siedem stawów dla godnej przyszłości” - Leszek i Joanna Frankiewicz
„Tajemnice ekologicznej uprawy winorośli" - Dwór Sanna, Nizio Naturals, cz. 2 - Roztocze
Nowy film „99 Odmian Pomidorów” - Dolina Bawole Serce, Bystra, woj. śląskie