Specjaliści ds. żywienia coraz częściej nakłaniają nas do spożywania produktów mięsnych z dużym umiarem, na korzyść warzyw, owoców i zbóż, a niekiedy zalecają nawet całkowitą rezygnację z mięsa, gdyż wegetariańską dietę uważają za bardzo skuteczny sposób zapobiegania powstawaniu i rozwojowi groźnych chorób, w tym głównie chorób układu krążeniowego i nowotworów. Czy to jednak prawda, że wegetariańska dieta potrafi czynić takie cuda?
Wyniki badań naukowych przeprowadzonych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) jasno dowodzą, że regularne spożywanie mięsa czerwonego, bądź przetworzonego grozi rakiem. Jak się bowiem okazuje zarówno mięso czerwone jak i mięsne produkty przetworzone zostały oficjalnie uznane przez WHO za kancerogenne. Mięso czerwone zaliczono do grupy 2A produktów kancerogennych, co oznacza, że może ono z prawdopodobieństwem powodować raka, natomiast przetworzone mięso znalazło się w grupie największego ryzyka, czyli grupie I, gdyż uznano je za zdecydowanie rakotwórcze
Pełną wersję tego wpisu znajdziesz TUTAJ!
Trwa ładowanie...