Czy aluminium w kuchni zagraża zdrowiu?

Obrazek posta

Czy aluminium w kuchni zagraża zdrowiu?

Aluminium to pierwiastek obficie występujący w przyrodzie. W znaczących ilościach obecny jest on w powietrzu, wodzie i żywności, którą na co dzień spożywamy. Stopień absorpcji tego pierwiastka przez ludzki organizm jest zależny od wielu czynników, przykładowo takich jak obecność i stężenie konkurujących minerałów oraz poziom parathormonu – hormon produkowany przez przytarczycę.

Aluminium w kuchni

Choć zdarzają się także inne okoliczności, w których glin przedostaje się do naszego organizmu, ludzie przeważnie wchłaniają aluminium wskutek jego spożywania wraz z pokarmami, a pierwiastek ten gromadzi się w różnych narządach, w tym w wątrobie i w mózgu. Fosforan glinu to jedyna forma aluminium, która nie jest absorbowana przez ludzki organizm.

Pełną wersję tego wpisu znajdziesz TUTAJ!

zdrowie gotowanie odżywianie nauka

Zobacz również

ŁOSOŚ Z POLSKICH SKLEPÓW TO TRUCIZNA!
Koronawirus - Rola witaminy D - Sensacyjne odkrycie naukowców!
Covidowe palce mogą być objawem infekcji COVID-19

Komentarze (0)

Trwa ładowanie...