Drodzy Patroni
Po raz pierwszy w dziejach więcej ludzi umiera dlatego, że jedzą za dużo, a nie dlatego że jedzą za mało. Dziś ponad dwa miliardy ludzi cierpi na nadwagę, niedożywienie dotyka 850 milionów osób. Jedzenie jest tańsze i bardziej dostępne niż kiedykolwiek wcześniej. I jest go za dużo.
Nadprodukcja taniego jedzenia umożliwiła grupie gigantycznych korporacji opanować rynek spożywczy, wypierając z niego mniejszych producentów, zalewając ludzi nadmiarem złego jedzenia, które i tak nie trafia do tych najbardziej potrzebujących. Prawdziwy koszt produkcji taniego jedzenia znacznie wykracza poza cenę, którą widzimy na opakowaniu. Te niewidzialne koszty ponosi nasza planeta – gleba, woda, klimat, zwierzęta, a także ludzie – najczęściej ci najbiedniejsi.
Jakie będzie jedzenie przyszłości? Czy naukowcom uda się stworzyć jedzenie etyczne – niebędące źródłem cierpienia zwierząt, ludzkich dramatów i pogłębiającego się kryzysu klimatycznego? A równocześnie na tyle tanie, by mogło rozwiązać problem głodu powiększającej się populacji?
Premierowe wydanie Raportu z przyszłości jest już dostępne:
https://raportostanieswiata.pl/odcinki/raport-z-przyszlosci-5-pazdziernika-2021/
W odcinku występują:
– Rick Dove: amerykański aktywista walczący z przemysłową hodowlą świń
– Stefano Liberti: włoski dziennikarz, autor książki „Władcy Jedzenia”
– Łukasz Mucha: polski rolnik z Rakowca
– Carolyn Steel: brytyjska pisarka, autorka książki "Sitopia. Jak jedzenie może ocalić świat".
Autorka: Agata Kasprolewicz
Współpraca: Mateusz Kacperski
Realizacja: Kris Wawrzak, studio "Efektura"
Partner Raportu z przyszłości:
https://incredibleinspirations.com/
Dobrego odbioru! :)
Trwa ładowanie...