Drodzy Patroni
Czy sztuczne mięso ochroni nas przed katastrofą klimatyczną?
Naukowcy i startupy z całego świata pracują nad formułą pozwalającą masowo produkować syntetyczne mięso, czyli mięso hodowane w laboratorium. Takie jedzenie zostało już dopuszczone do sprzedaży w Singapurze, a kolejne firmy i państwa prowadzą nad tym prace.
Czy naukowcy stworzą jedzenie przyszłości? Jedzenie etyczne, które nie jest źródłem cierpienia zwierząt, ludzkich dramatów i przyczyną pogłębiającego się kryzysu klimatycznego? Na tyle tanie, że zaspokoi problem głodu powiększającej się populacji?
Czy technologia sztucznego mięsa opracowywana w Dolinie Krzemowej ma solidne podstawy naukowe? I czy rzeczywiście chcemy, żeby nasze jedzenie było produkowane i było własnością tych samych globalnych korporacji, które kontrolują jak gromadzimy i udostępniamy informacje?
>>>Drugi odcinek Raportu z przyszłości jest już dostępny:
https://raportostanieswiata.pl/odcinki/raport-z-przyszlosci-12-pazdziernika-2021/
W odcinku występują:
– Rick Dove: amerykański aktywista walczący z przemysłową hodowlą świń
– Stefano Liberti: włoski dziennikarz, autor książki "Władcy Jedzenia"
- Carolyn Steel: brytyjska pisarka, autorka książki "Sitopia. Jak jedzenie może ocalić świat".
- Profesor Ricardo San Martin z Uniwersytety Berkeley w Kalifornii, szef centrum badań nad alternatywnym mięsem na tej uczelni
- Nicolette Hahn Niman – prawniczka, ranczerka, autorka książki "Defending Beef"
Autorka: Agata Kasprolewicz
Współpraca: Mateusz Kacperski
Realizacja: Kris Wawrzak, studio "Efektura"
Trwa ładowanie...