Węglowodany stanowią dla ludzkiego organizmu cenne źródło energii. Jednak, ich nadmierne spożywanie może skutkować niekontrolowanym przybieraniem na wadze i zwiększonym ryzykiem rozwoju niektórych chorób, w tym cukrzycy. Czy da się je - przynajmniej częściowo - wyeliminować z jadłospisu, w sposób taki, aby po posiłkach odczuwać sytość i nie nabawić się ciężkich chorób?
Czym zastąpić węglowodany w codziennym jadłospisie? Co jeść zamiast ziemniaków, białego ryżu, makaronu, pieczywa i tym podobnych pokarmów? Jak się odżywiać, by dostarczać organizmowi odpowiednie ilości energii nie przybierając na wadze? Tego typu pytania zadaje sobie wielu z nas. Odpowiedź może być zaskakująco prosta, ale w dokonywanych wyborach należy zachować umiar i rozsądek. Istotne jest także to, że nie wszystkie węglowodany szkodzą zdrowiu. Czytaj dalej
Trwa ładowanie...