Co zamiast pieczywa, ryżu, makaronu? Czym zastąpić nadmiar złych węglowodanów w diecie?

Obrazek posta

Węglowodany stanowią dla ludzkiego organizmu cenne źródło energii. Jednak, ich nadmierne spożywanie może skutkować niekontrolowanym przybieraniem na wadze i zwiększonym ryzykiem rozwoju niektórych chorób, w tym cukrzycy. Czy da się je - przynajmniej częściowo - wyeliminować z jadłospisu, w sposób taki, aby po posiłkach odczuwać sytość i nie nabawić się ciężkich chorób?

Czym zastąpić węglowodany w codziennym jadłospisie? Co jeść zamiast ziemniaków, białego ryżu, makaronu, pieczywa i tym podobnych pokarmów? Jak się odżywiać, by dostarczać organizmowi odpowiednie ilości energii nie przybierając na wadze? Tego typu pytania zadaje sobie wielu z nas. Odpowiedź może być zaskakująco prosta, ale w dokonywanych wyborach należy zachować umiar i rozsądek. Istotne jest także to, że nie wszystkie węglowodany szkodzą zdrowiu. Czytaj dalej

Zobacz również

Tysiące olbrzymich dzbanów, ważących po kilkanaście ton! Kto je tam porozrzucał?
Depresja - 5 składników odżywczych, których niedobór może powodować depresję i stany lękow...
Wątroba wykonuje około 500 różnych zadań - Zdaniem nauki, te zioła ułatwiają jej regenerac...

Komentarze (0)

Trwa ładowanie...