Naszą kulinarną podróż przez Wielkopolskę zaczynamy w najstarszej części Poznania czyli na Śródce. Działa tam restauracja, która całe swoje menu oparła na jednym składniku. Poznajcie Hyćkę!
Ze Śródki ruszamy do centrum miasta. Tam, na świeżo wyremontowanym Starym Rynku działa restauracja Bamberka.
Skoro Poznań, to oczywiście rogale. Dzięki Piekarni Natura Witold Szabłowski miał okazję porozmawiać z rogalowym mistrzem oraz wziąć udział w wypieku:
Wielkopolska to rzecz jasna nie tylko Poznań. W kolejnych odcinkach cyklu Witek odwiedza Baranowo, Mosinę i Skrzynki. Dwór Skrzynki wraz z działającą tam informacją jest siedzibą i centrum szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego.
Największym chyba zaskoczeniem i wyzwaniem w tej podróży były ziemniaczane lody. Można ich skosztować w Kórniku
Wyprawa Witolda Szabłowskiego kończy się w nad Prosną. Kalisz słynie z andrutów, nie zostało nam nic innego jak zajrzeć do miejsca, gdzie się je w tradycyjny sposób wypieka.
Cykl zrealizowany został przy okazji Festiwalu po Drodze, który w 2024 roku odwiedził Wielkopolskę. Dziękujemy za pomoc w realizacji materiałów Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystczynej!
Trwa ładowanie...