„Legendarny eko zakwas z Poddębic” - Od pola do stołu cz. 5 - Pierogarnia Złote Jabłko

Obrazek posta

W tym odcinku Jonathan Ramsey ponownie odwiedza słynną Pierogarnię Złote Jabłko w Poddębicach, gdzie spotyka się z ekologicznym rolnikiem i właścicielem restauracji, Marcelem Chodakowskim. Rozmawiają o sukcesach i wyzwaniach minionego sezonu na jego 2-hektarowym gospodarstwie ekologicznym, które dostarcza większość składników do pobliskiej pierogarni. Omawiają liczne zmiany, jakie Marcel wprowadził w ciągu ostatniego roku, w tym budowę nowej stodoły, nowe metody podlewania, walkę z chwastami, hodowlę ekologicznych kur zielononóżek oraz jego nową pasję do pszczelarstwa. Marcel opowiada także szczegółowo o uprawie buraków, które są wykorzystywane do produkcji ekologicznego zakwasu na barszcz. Zakwas ten pije codziennie, korzystając z jego dobroczynnego wpływu na florę bakteryjną jelit i wysokiej zawartości witamin. Następnie przenoszą się do kuchni restauracyjnej, gdzie dołącza do nich Pani Janina, mistrzyni zakwasu w pierogarni, aby opowiedzieć o procesie przygotowywania najzdrowszego, ekologicznego zakwasu. Wyjaśniają również, jak zakwas można butelkować i sprzedawać osobno lub użyć go do wzbogacenia smaku tradycyjnego barszczu na święta Bożego Narodzenia. W kolejnym odcinku Marcel pokaże proces wędzenia mięsa oraz swoją domową saunę. Subskrybuj kanał, aby być na bieżąco z nowymi filmami!

Post dostępny tylko dla Patronów

Aby zobaczyć ten materiał musisz być zalogowany

Zostań Patronem Zaloguj się

Zobacz również

„Rolnik balkonowy kupuje pierwszą ziemię” cz. 1/2
„Ciekawi Polacy budujący ciekawe rzeczy” - Jonathan Ramsey na Festiwalu Naturalnego Budowa...
„Rodzina stworzyła 10 muzeów" – Republika Ściborska, cz. 2 - Życie na północnej granicy