Sery topione cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Chętnie je kupujemy nie tylko dlatego, że przeważnie świetnie smakują, ale również z powodów praktycznych, takich jak niewygórowana cena, długa przydatność do spożycia i możliwość wygodnego przechowywania. Sprzedawane są w pudełkach lub sreberkach. W przypadku sera w plasterkach, przeważnie każdy z plastrów jest zawinięty w osobną folię.
Któż inny mógł wymyślić topiony ser, jak nie naród, który w dziedzinie serów cieszy się najbogatszym doświadczeniem. Oczywiście mowa tutaj o Szwajcarach. Pierwsze sery topione zaczęły się pojawiać w Szwajcarii na początku XX wieku – w związku z ich łatwością przechowywania i długim terminem przydatności do spożycia, miały stanowić rozwiązanie problemu nadprodukcji serów. Wyrabianie serków topionych na dużą skalę zapoczątkował w 1917 roku francuski koncern braci Graf.
Trwa ładowanie...