Szparagi - odmiany, właściwości odżywcze i lecznicze

Obrazek posta

Szparagi - odmiany, właściwości odżywcze i lecznicze

Szparag (Asparagus L.) – to rodzaj bylin należących do rodziny szparagowatych. Ta dość popularna w Polsce roślina może mieć różne kolory, w tym zielony, biały i fioletowy. Obejmuje ona co najmniej 211 nieco odmiennych gatunków, z których większość występuje na kontynencie afrykańskim. W Polsce dziko rośnie tylko jeden gatunek z tego rodzaju, a mianowicie szparag lekarski (A. officinalis). Szparag na ogół posiada długie, gałęziste pędy z drobnymi, łuskowatymi listkami.

Właściwości lecznicze i wartości odżywcze szparagów powinny doceniać przede wszystkim osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ są one niskokaloryczne (100 g gotowanych szparagów to średnio 20 kalorii) i znajdują obszerne zastosowanie w dietach odchudzających. Są one jednak nie tylko świetnym wyborem dla osób dbających o smukłą sylwetkę, ale także dla tych, którzy cenią własne zdrowie i dobre samopoczucie.


Szparagi - czy są zdrowe (1)?

W Polsce sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca. W tym okresie szparagów powinniśmy spożywać jak najwięcej, gdyż wpływają one bardzo pozytywnie na nasz organizm.

Pełną wersję tego wpisu znajdziesz TUTAJ!

zdrowie dieta odżywianie

Zobacz również

Nordic Walking to nie tylko spacer
COVID-19 - Badacze ujawniają które suplementy diety mogą pomagać!
Te choroby rozpoznasz po oczach

Komentarze (0)

Trwa ładowanie...