Przyczyny udaru mózgu mogą być rozmaite, jednak wszystkie wiążą się z zaburzeniami w układzie krwionośnym. Mogą one powodować zator, zakrzep, nagły wzrost, lub spadek ciśnienia tętniczego krwi, a tym samym prowadzą do zmian w krążeniu krwi w określonych obszarach mózgu.
Naukowcy postanowili sprawdzić, w jakim stopniu - i czy w ogóle - przyzwyczajenia żywieniowe zwiększają, lub zmniejszają ryzyko udaru mózgu, zarówno w jego niedokrwiennej, jak i krwotocznej odmianie. Badania przeprowadzone z udziałem ponad 400 tysięcy osób jednoznacznie wykazują, że to, jak się na co dzień odżywiamy, ma ogromny wpływ na ryzyko wystąpienia udarów.
Zdaniem autora badań, których wyniki opublikowano na łamach prestiżowego periodyku European Heart Journal, najważniejszym odkryciem jest to, że wyższe spożycie błonnika pokarmowego, pochodzącego głównie z owoców i warzyw, okazuje się być mocno powiązane z obniżeniem ryzyka udaru niedokrwiennego mózgu
Pełną wersję tego wpisu znajdziesz TUTAJ!
Trwa ładowanie...