Chcesz uniknąć udaru? Spożywanie tych produktów redukuje ryzyko

Obrazek posta

Chcesz uniknąć udaru? Spożywanie tych produktów redukuje ryzyko

Przyczyny udaru mózgu mogą być rozmaite, jednak wszystkie wiążą się z zaburzeniami w układzie krwionośnym. Mogą one powodować zator, zakrzep, nagły wzrost, lub spadek ciśnienia tętniczego krwi, a tym samym prowadzą do zmian w krążeniu krwi w określonych obszarach mózgu.

Naukowcy postanowili sprawdzić, w jakim stopniu - i czy w ogóle - przyzwyczajenia żywieniowe zwiększają, lub zmniejszają ryzyko udaru mózgu, zarówno w jego niedokrwiennej, jak i krwotocznej odmianie. Badania przeprowadzone z udziałem ponad 400 tysięcy osób jednoznacznie wykazują, że to, jak się na co dzień odżywiamy, ma ogromny wpływ na ryzyko wystąpienia udarów.



Zdaniem autora badań, których wyniki opublikowano na łamach prestiżowego periodyku European Heart Journal, najważniejszym odkryciem jest to, że wyższe spożycie błonnika pokarmowego, pochodzącego głównie z owoców i warzyw, okazuje się być mocno powiązane z obniżeniem ryzyka udaru niedokrwiennego mózgu

Pełną wersję tego wpisu znajdziesz TUTAJ!

zdrowie odżywianie udar medycyna dieta nauka

Zobacz również

Te choroby rozpoznasz po oczach
Naukowcy odkryli furtkę, przez którą koronawirus dostaje się do organizmu
Kładziesz papier na deskę? Już nigdy więcej tego nie zrobisz

Komentarze (0)

Trwa ładowanie...