Dziś Światowy Dzień Nutelli - Uważaj na ten produkt!

Obrazek posta

Dziś Światowy Dzień Nutelli - Uważaj na ten produkt!

Zdaniem przedstawicieli EFSA, ekspozycja na estry glicydylowe kwasów tłuszczowych (GE) może znacznie zwiększać ryzyko występowania nowotworów u zwierząt, prawdopodobnie poprzez uszkadzanie informacji genetycznej w komórkach. Skąd taka pewność? Liczne badania naukowe, które przeprowadzono na zwierzętach, jednoznacznie wykazały, że substancje, powstające w wyniku podgrzewania olei roślinnych do nadmiernych temperatur w celu poddania ich rafinacji, mają znaczenie genotoksyczne (uszkadzają DNA) i silnie rakotwórcze. Spośród wszystkich badanych olei, najwyższy poziom toksycznych substancji został stwierdzony w rafinowanym oleju palmowym, a to stanowi szczególne zagrożenie dla dzieci poniżej 10 roku życia!.

Naukowcy dowiedli, że w układzie pokarmowym GE rozkładają się i uwalniają glicydol, substancję znaną ze swoich rakotwórczych właściwości u zwierząt i podejrzewaną o powodowanie raka u ludzi (źródło 2). Ponadto wykazano, że 3-MCPD jest toksyczny dla nerek i może zaburzać normalne funkcjonowanie męskiego układu rozrodczego.

Więcej na ten temat dowiesz się tutaj

zdrowie dieta odżywianie

Zobacz również

Włosy Chińczyków w polskim pieczywie z dyskontów? Ohyda czego producenci żywności nie zrob...
Zapachy, za które słono płacisz własnym zdrowiem
Czy można zatrzymać czas? Odpowiedź na to pytanie i jej wyjaśnienie zaskakują!

Komentarze (0)

Trwa ładowanie...