Popularny slogan mówi, że jesteś tym, co jesz. Jego użytkownicy często mają dobre zamiary. Chcą zwrócić uwagę, że jakość, rodzaj i dobór pożywienia są ważne. Dla zdrowia, samopoczucia, kondycji, ale także dla innych ludzi, zwierząt, środowiska naturalnego itp. Jednak slogan ten jest często fałszywy. Albo służy jako pałka do okładania najsłabszych - pisze Remigiusz Okraska.
W numerze:
- wywiad z Martą Dymek (Jadłonomią)
- wywiad z Michałem Kołodziejczakiem, przywódcą protestów rolniczych (Agrounia)
- "Walka klas od pola do stołu" - kucharz Piotr Krupa pisze o tym, skąd się bierze jedzenie
- wywiad z Pawłem Bravo, felietonistą "Tygodnika Powszechnego", piszącym tam o kuchni
- bezpieczeństwo żywnościowe - co to jest?
- ziarna przyszłości - co z rolnictwem? jak się zmienia?
- żywność w dobie neoliberalizmu
- dwa tłumaczenia tekstów o gospodarce żywnościowej
... a nawet wiersze!
Trwa ładowanie...