Krzysztof Barabosz zaczął od pracy za barem w kawiarni Kofeina w Opolu. Teraz jest Head of Coffee w palarni Hard Beans, czyli odpowiada za wyszukiwanie, wybór, palenie i kontrolę jakości w palarni.
Ale także badania naukowe i wdrożenie nowych technologii w firmie. Bo Hard Beans – choć powstała zaledwie 4 lata temu – to dużo więcej niż palarnia. To już swego rodzaju centrum badawcze.
Na „rozkładzie” mają urządzenia do szybkiego przygotowywania cold brew (takie na kilka i takie na kilka tysięcy litrów), młynek mielący ponad 300 kilo kawy na godzinę, linię produkcyjną do puszkowania nitro cold brew…
W dniu, w którym nagrywaliśmy rozmowę, Krzysztof oficjalnie dostał się na studia doktoranckie na Politechnice Opolskiej. Będzie pisał pierwszą w Polsce pracę doktorską związaną z kawą speciality („Relatywność struktury ziarna…” – pełną nazwę tylko Krzysztof pamięta).
Rozmawiamy o wielu tematach: poczynając od tego czy warto zmienić swój stary młynek Comandante na najnowszy model, poprzez to w jaki sposób przechowywać zieloną kawę, a kończąc na tym jak Hard Beans zamierza w ciągu najbliższych dwóch lat wszystkie swoje kawy sprowadzać bezpośrednio z plantacji.
Mądra, ważna i ciekawa rozmowa. Warto poświęcić półtorej godziny na taką pigułę wiedzy!
Więcej na podcastokawie.pl
Trwa ładowanie...