Bardzo intensywny weekend (12-13 lutego) w Pałacu Kultury i Nauki. Przy okazji Warszawskiego Festiwalu Kawy odbyły się też mistrzostwa Polski w trzech dyscyplinach: baristów, coffee in good spirits (kawa z alkoholem) oraz ibrik/cezve (kawa z imbryczka).
Rozmawialiśmy na zapleczu zawodów z ich uczestnikami i organizatorami. Atmosfera była bardzo intensywna! Posłuchajcie gorących nagrać z festiwalowego weekendu.
Nasi goście:
Michał Sitarek – Zaparz mnie i Deseo – Michał pilnie przygląda się zawodom, gdyż sam planuje startować jeszcze w tym roku. Zaczął od czytania regulaminów! Opowiada też o poszukiwaniach i wyborze kawy na zawody.
Aleksander Krzych – koordynator SCA ds. eventów, palarnia Harvest – opowiada o kulisach organizacji zawodów i zachęca do startów nie tylko doświadczonych, ale też początkujących miłośników kawy. Jednym z nich jest budowlaniec, który najpierw został astronomem, a teraz stanął na scenie Mistrzostw Polski!
Aleksander Smęt – La Cava – podsumowuje swój występ w finałach Mistrzostw Polski Baristów i opowiada o tym, jak dużo składników ma wpływ na końcowy sukces w startach i jak radzi sobie ze stresem. Aleksander sam wypalił swoją kawę na finały, do każdego napoju w inny sposób. Zdradza też skład swojego signature drinka (galaretka z cascary, infuzja z earl greya, espresso).
Natalia Kwiatkowska – Bless Coffee Roasters (Olsztyn) – kolejny raz najlepsza baristka w Polsce (a wcześniej w Irlandii!), opowiada o współpracy z najbardziej utytułowaną plantacją kawy na świecie, wypaleniu po starcie w mistrzostwach świata, a następnie powrocie do treningów. Oraz o pracy z mężem przy wspólnym kawowym przedsięwzięciu.
Maksym Volkovytski (na zdjęciu) – Hard Beans – opowiada o swoich startach w CiGS i imbryku, podaje dokładne przepisy na swoje koktajle i mówi dlaczego został zdyskwalifikowany w jednej z konkurencji. Plus mnóstwo wiadomości o parzeniu kawy w imbryku!
Aga Rojewska i Paula Adamska. Rozmawiamy z wielokrotną mistrzynią Polski (Aga znów wygrała w weekend: tym razem CiGS i ibrik/cezve!) o tym jak nie popaść w rutynę, wpadkach podczas zawodów i swoim nowym przedsięwzięciu – kawowej agroturystyce na Dolnym Śląsku.
Paula, sama trzykrotna wicemistrzyni, pomaga teraz Adze w startach. Dzięki niej Aga ma dużo spokoju, dobrze przygotowane stanowisko i partnerkę do śpiewania… Aga mówi, że Paula to jej drugi mózg!
Trwa ładowanie...