#159 - Jak smakują owady?

Obrazek posta

Coraz częściej naukowcom zadaje się pytania o przyszłość ludzkości. Raport przygotowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, Międzynarodowy Fundusz Rozwoju Rolnictwa, Fundusz Narodów Zjednoczonych na rzecz Dzieci (UNICEF), Światowy Program Żywnościowy i Światową Organizację Zdrowia mówi o tym, że w 2014 roku zaczęła rosnąć liczba głodujących na świecie a ich liczba wynosi dziś 690 mln

Czekają nas masowe migracje ludności związane ze zmianami klimatu. Czy czeka nas także zagłada klimatyczna lub ciągle atakujące nas wirusy i bakterie? Jak ograniczyć apetyt ludzkości, której populacja rośnie w olbrzymim tempie? Czy więcej ludzi oznacza więcej zabijanych zwierząt? Jak zrównoważyć potrzeby ludzi z zasobami Ziemi? Czy rozwój ekonomiczny nie powinien mieć granic?

A może jest inna droga?

W kolejnych odcinkach serii "Pytania o przyszłość" podkastu Nauka XXI wieku będę szukał rozwiązań, które wychodzą naprzeciw potrzebom rosnącej liczby ludzi na Ziemi.

W 159 odcinku postanowiłem zajrzeć do laboratorium Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu gdzie te problemy próbuje rozwiązać nowe pokolenie naukowców

Zapraszam

Borysław Kozielski

 

Rozdziały

(0:00) Intro

(2:41) Początek rozmowy

(6:16) Food Think Tank

(7:32) Mącznik Młynarek

(8:16) Novel Foods

(8:39) Koło kuchni molekularnej

(9:05) Nowe jedzenie a zmiany klimatu

(10:52) Potrzeby owadów

(13:01) Przebieg badań

(14:53) Jak pachną owady po usmażeniu?

(18:38) Węglowodany w owadach

(19:26) Akceptacja owadów jako pożywienia

(20:22) Poziom zapotrzebowania na białko

(22:02) Hodowla domowa

(24:38) Mucha Hermetia illucens "Czarny żołnierz"

(25:31) Owady dopuszczone do karmienia zwierząt

(26:26) Badania w kole naukowym

(29:21) Syczący owad

(39:11) Jedzenie żywych owadów

(39:50) Biznes owadowy

(43:34) Ile waży litr owadów?

(44:00) Wideo - Karaczan magadaskarski Gromphadorhina portentosa

(44:38) Poczwarka Mącznika Młynarka

(45:12) Wysuszone larwy muchy Hermetia illucens "Czarny żołnierz"

(45:43) Karaczany Magadaskarskie Gromphadorhina portentosa

(48:51) Spożywanie owadów w historii

(50:42) Wideo - Casu Marzu "żywy ser"

(51:32) Barwnik czerwony E120 Karmina

(51:44) Czerwiec kaktusowy

(55:34) Ostrożnie ze zbieraniem owadów

(58:27) Wspólne zdjęcie

(58:46) Zakończenie

(59:49) Mącznik suszony na kanapce

(1:00:59) Link do galerii 

(1:01:45) Wsparcie przez Patronite

(1:02:46) Różne sposoby wsparcia

(1:07:02) Zapisz się na newsletter

Jeśli słuchasz podkastu Nauka XXI wieku to przekaż darowiznę już od 3 zł miesięcznie na jego tworzenie. Podkast nie zawiera reklam i nie tworzę odcinków za wynagrodzenie od firm. Dzięki temu mogę swobodnie prezentować poglądy swoje i moich rozmówców a także realizować misję dostarczania wiedzy tym, którzy chcą wiedzieć więcej.

Darowiznę można przekazać poprzez:

Patronite: https://patronite.pl/boryskozielski

PayPal: https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=2L5Z9XBAL3X46

I bezpośrednio na moje osobiste konto w Mbank: 37 1140 2004 0000 3702 4218 5268

Wszystkie sposoby znajdziesz na stronie głównej podkastu: https://podkasty.info/nauka

Odcinek dostępny jest na licencji Creative Commons, Uznanie autorstwa a jego opis na licencji CC

Zobacz również

#156 - Sztuczna inteligencja
Nowy odcinek dla patronów
#160 - Chronotypy

Komentarze (0)

Trwa ładowanie...