Od tysiącleci tatuaże są nanoszone na ludzką skórę w różnych celach, ale co właściwie znajduje się we współczesnych barwnikach? Czy psy płaczą z radości, gdy ich właściciel wraca po długiej rozłące? W 47. odcinku podkastu Naukowo sprawdzimy też co można zrobić, aby upowszechnić spożycie owadów oraz czy i jak bakterie jelitowe wpływają na zachowanie pszczół. Zapraszam!
Jeśli uznasz, że warto wspierać ten projekt to zapraszam do serwisu Patronite, każda dobrowolna wpłata od słuchaczy pozwoli mi na rozwój i doskonalenie tego podkastu, bardzo dziękuję za każde wsparcie!
Zapraszam również na Facebooka, Twittera i Instagrama, każdy lajk i udostępnienie pomoże w szerszym dotarciu do słuchaczy, a to jest teraz moim głównym celem :)
Na stronie Naukowo.net znajdziesz więcej interesujących artykułów naukowych, zachęcam również do dyskusji na tematy naukowe, dzieleniu się wiedzą i nowościami z naukowego świata na naszym serwerze Discord - https://discord.gg/mqsjM5THXr
Źródła użyte przy tworzeniu odcinka:
Kaori Murata, Miho Nagasawa, Tatsushi Onaka, Nobuyuki Kanemaki, Shigeru Nakamura, Kazuo Tsubota, Kazutaka Mogi, Takefumi Kikusui. "Increase of tear volume in dogs after reunion with owners is mediated by oxytocin". https://doi.org/10.1016/j.cub.2022.07.031
Liberti, J., Kay, T., Quinn, A. et al. The gut microbiota affects the social network of honeybees. Nat Ecol Evol (2022). https://doi.org/10.1038/s41559-022-01840-w
Klaudia Modlinska, Dominika Adamczyk, Katarzyna Goncikowska, Dominika Maison, Wojciech Pisula. "The Effect of Labelling and Visual Properties on the Acceptance of Foods Containing Insects". https://doi.org/10.3390/nu12092498
American Chemical Society, "Cooking up mealworms into a tasty, healthful, 'meat-like' seasoning", https://phys.org/news/2022-08-cooking-mealworms-tasty-healthful-meat-like.html
ACS Fall 2022. "What's in my ink: the analysis of tattoo ink composition,". https://www.acs.org/content/acs/en/meetings/acs-meetings/fall-2022.html
http://whatsinmyink.com/
Trwa ładowanie...