Popraw swoje zdrowie - ważne życiowe rady dietetyka

Obrazek posta

WAŻNE RADY, KTÓRE POPRAWIĄ TWOJE ZDROWIE 

  • Pij codziennie 1,5-2 litrów wody na przemian wodę źródlaną ze średnio czy wysokozmineralizowaną.
  • Jedz tłusto, bo tłuszcz dodaje energii i zapewnia na długo uczucie sytości.
  • Dwa źródła energii „nie lubią się” jeśli jesz bardziej tłusto – jedz mniej węglowodanów i na odwrót.
  • Staraj się nie smażyć: duś, gotuj, przyrządzaj na parze.
  • Jedz dobre tłuszcze: awokado, olej kokosowy czy oliwę z oliwek do sałatek, tłuszcze zwierzęce: smalec, słoninę, masło.
  • Unikaj produktów przetworzonych, staraj się spożywać produkty w ich naturalnej postaci.
  • Zawsze czytaj etykiety produktów. Nie jedz produktów, które mają więcej niż jeden dodatek lub które mają dodatki kryjące się pod nazwami, których nie rozumiesz, bądź cyfry po E.
  • Sprawdzaj produkt pod kątem zawartości nietolerowanych składników.
  • Jedz jak najwięcej produktów surowych i mało obrobionych termicznie.
  • Wiedząc, że cierpisz na alergię unikaj produktów krzyżujących się.
  • Mięso surowe np. tatar, stek blue czy carpaccio z polędwicy wołowej są dużo lżej strawne niż mięso smażone. Na początek zaczynaj jednak od burgerów krwistych, mielone mięso jest lżej strawne niż duże kawałki np. steka. A jeśli nie lubisz to po prostu przyrządzaj na parze, gotuj, albo użyj wolnowaru. Nie smaż!
  • Jeśli cierpisz na problemy trawienne stosuj dietę rozdzielną, a przed posiłkiem z mięsem wypijaj wodę z cytryną lub octem jabłkowym. Upewnij się, że nie masz nietolerancji histaminy, wtedy ocet jabłkowy może Ci szkodzić i lepsza będzie cytryna.
  • Raz dziennie zjadaj białko zwierzęce np. jaja, mięso, rybę, ale jli nie masz ochoty to pozwól sobie na dzień bezmięsny.
  • Unikaj jedzenia produktów zwierzęcych częściej niż 2 razy dziennie.
  • Jedz dużo warzyw.
  • Spożywaj surowe warzywa do każdego posiłku. Jeśli nie tolerujesz surowych warzyw gotuj je.
  • Unikaj ryb z puszek, hodowlanych i wędzonych.
  • Kupuj mięso dobrej jakości. Lepiej zjeść mniej, a dobrej jakości niż dużo słabej.
  • Jedz kiszonki, gdyż zawierają dobre kultury bakterii. Jeśli po kiszonkach boli Cię brzuch, albo masz katar może to być objaw nietolerancji histaminy, zrezygnuj wtedy z kiszonek i skontaktuj się z dietetykiem.
  • Jeśli cierpisz na insulinooporność ogranicz węglowodany, ale staraj się nie zmniejszać ich poniżej 100 g – 150 g przyswajalnych (z odliczeniem błonnika) na dzień. Zwiększ ilość tłuszczów i rozpoczynaj dzień od śniadania białkowo-tuszczowego, które stabilizuje glikemię i insulinę.
  • Jeśli masz problemy z nadnerczami nie zmniejszaj ilości węglowodanów poniżej 150 g / dobę.
  • Jedz węglowodany w dwóch posiłkach, na II i IV posiłek. Jeśli czasami masz ochotę zmienić tą konfigurację to zrób to.
  • 80% Twojej diety powinno być super, czasami te 20% może być takie sobie. Ważne są przecież drobne przyjemnostki w życiu. Ale pamiętaj, że to wszystko zależy!! Każdy jest inny!
  • W ciągu dnia zjadaj 3 lub 4 posiłki w tym dwa główne (śniadanie i obiad i dwa przekąskowe typu warzywa i węglowodany). Jeśli zjadasz 3 posiłki węglowodany możesz jeść np. tylko na kolację.
  • Spróbuj całkowicie wyeliminować gluten z diety, stosując dobre kasze, które są z zasady bezglutenowe. Nie musisz jednak stosować diety z przekreślonym kłosem jeśli nie masz ku temu podstaw.
  • Jeśli kupujesz chleb żytni upewnij się, że nie zawiera pszenicy, karmelu i drożdży.
  • Unikaj soków owocowych i napojów.
  • Jeśli zjadasz porcję nabiału w ciągu dnia, staraj się by był to produkt ekologiczny, kupisz w sklepach ze zdrową żywnością lup poszukaj hodowcy kóz.
  • Pamiętaj, że nie wszystko co kupujesz w sklepach ze zdrową czy organiczną żywnością – takie właśnie jest. Czytaj etykiety!
  • Nie podjadaj i nie popijaj produktów, które mają smak pomiędzy posiłkami.
  • Pamiętaj, że jemy po to by wchłaniać, a nie po to by wydalać, więc wybieraj produkty które odżywiają Twoje ciało i umysł, a nie są tylko przyjemnością i zachcianką.
  • Jeśli pomimo zmiany stylu życia nie czujesz się lepiej – skorzystaj z porady dietetyka klinicznego Ajwen, być może cierpisz na nietolerancje, alergie, czy chorobę autoimmunizacyjną.
  • Prowadź swój dzienniczek żywieniowy (dostępny w naszej aplikacji). Codziennie zapisuj objawy, samopoczucie, wagę, wypróżnienia. W ten sposób sam dla siebie będziesz coachem, ale również w przypadku konieczności konsultacji z dietetykiem łatwiej będzie znaleźć przyczynę niepowodzenia.
  • Swoje sukcesy nagradzaj nowym ciuchem, SPA, wakacjami, gadżetami ale nigdy jedzeniem. Nie może być nagrodą coś spowodowało nadwagę czy zły stan zdrowia.
  • Kiedy uda Ci się schudnąć oddaj stare rzeczy innym, zwizualizuj sobie siebie w nowym ciele na zawsze. Zostawianie większych rzeczy to tak jak dopuszczanie myśli, że możesz być z powrotem większą osobą. Nasz mózg ma moc i myśl jest dla niego rozkazem.

Trzymam za Ciebie kciuki Iwona Wierzbicka

Będzie mi miło jeśli zostaniesz moim Patronem :) Bóg zapłać!

dieta zdrowie zdrowe jedzenie zdrowy styl życia sen zdrowy sen słońce insulinooporność hashimoto

Zobacz również

Patronite - moje przemyślenia po 2 miesiącach i podziękowania

Komentarze (0)

Trwa ładowanie...