Zabawy Jedzeniem

W Patronite od 21.05.2021

Ranking Autorów

Miesięczne wsparcie: 612

Liczba Patronów: 416

Zostań Patronem
Kup na prezent
45 patronów
872 miesięcznie
20 256 łącznie
Cześć! Nazywam się Paulina Nawrocka, jestem dziennikarką radiową, pasjonatką kuchni i kulinariów, domową kucharką i rasową opowiadaczką! Tworzę Zabawy jedzeniem czyli najsmaczniejszy podcast o historii kuchni i kuchennych historiach. Nie o tym jak upiec placek. A przynajmniej nie tylko!

O Autorze

Dzień dobry!

Nazywam się Paulina Nawrocka, od kilkunastu lat pracuję w radiu, od kilku w ramach podcastu Zabawy jedzeniem dzielę się ze światem swoją kulinarną pasją i opowiadam o jedzeniu. Wkładam w to całe swoje serce, moje podcasty są pełne wiedzy i ciekawostek. Szukam interesujących rozmówców, wertuję stare i nowe książki kucharskie, odwiedzam producentów żywności, kucharzy, pasjonatów. 

Nie mówię o tym jak upiec placek, raczej o tym kto pierwszy upiekł placek, co go do tego skłoniło i jak ta decyzja wpłynęła na losy ludzkości.

Chcę byście wraz ze mną współtworzyli Zabawy Jedzeniem - podcast, który jest jak comfort food dla uszu!

Stworzyłam już kilkadziesiąt odcinków Zabaw Jedzeniem - wywiadów i audio felietonów o kuchni, ludziach, historii i kulturze. 

Rok temu założyłam konto na Patronite i była to jedna z najlepszych decyzji dotyczących mojej twórczości. To dzięki finansowemu wsparciu Patronów:

- zainwestowałam w nowy sprzęt do nagrywania,
- kupiłam mnóstwo książek, tych nowych i tych bardzo starych,
- zrealizowałam kilka nagrań wyjazdowych,
- spełniłam swoje wielkie marzenie o logo i całej identyfikacji wizualnej Zabaw jedzeniem!


To dzięki wielkiemu wsparciu Patronek i Patronów sfinalizowałam również pracę nad moją książką (elektroniczną) o polskich kluskach. 2 lata życia i szukania odpowiedzi na pytanie "Czym są pyzy?!" zmaterializowały się na blisko 200 stronach tej publikacji! 

Epos o kluskach jest tu!

Dzięki wsparciu moich Patronek i Patronów wystartowałam również z nowym cyklem podcastowym "Wszyscy jedzą", w którym rozmawiam - o jedzeniu oczywiście - z ciekawymi ludźmi, którzy niekoniecznie z jedzeniem się kojarzą!

 

ZABAWY JEDZENIEM CZYLI CO?

Podcast o historii kuchni i kuchennych historiach! Każdy odcinek to fascynująca podróż do kulinarnego świata, w którym jak w soczewce splata się kultura, historia, socjologia, psychologia, chemia, a nawet matematyka!

Z tego podcastu dowiecie się jak cukier zmienił losy trzech kontynentówczy Polacy fetyszyzują ramenco ma wspólnego aerożel z rosyjską baletnicą i na czym polegał gwiezdnych chrupków czar!

Zabiorę Was na ognisko u australopitekado baru mlecznego w Nowej Huciedo gwiazdkowej restauracji i do Biesiekierza gdzie stoi jedyny w Polsce pomnik ziemniaka

Wyjaśnię dlaczego jedzenie w szpitalach jest tak kiepskiewódka ma w Polsce PR gorszy niż Astra Zenecajak gotowanie obiadu ma się do poczucia kontroli i dlaczego fasolka szparagowa ciemnieje przy nieodpowiedniej obróbce?

Porozmawiam z kucharzami i kucharkami, rolnikami, hodowcami, naukowcami, pasjonatami, pisarkami, ludźmi gastro, ba! nawet z samym Robertem Makłowiczem (odcinek numer 6 i 1/2!).

Tworzę ten podcast bo wierzę, że jedzenie to uniwersalny język, dzięki któremu ludzie mogą się porozumieć i poznawać kulturę - swoją i cudzą. 

 

DLACZEGO PATRONITE?

 

Zabawy Jedzeniem tworzę od 2019 roku, zainwestowałam w ten projekt już mnóstwo czasu i pieniędzy. Założyłam Patronite by prosić o Wasze wsparcie moich działań. 

Praca nad każdym odcinkiem kosztuje mnie wiele czasu - od wymyślenia tematu, przez przygotowanie merytoryczne, umówienie gości, nagranie, montaż, opis odcinka. To często kilkadziesiąt godzin, które wykrawam z codzienności. Prócz czasu inwestuję też pieniądze -  wydaję je na sprzęt, regularnie opłacam serwis hostingowy, finansuję wyjazdy na nagrania, kupuję książki, płacę by poszerzać swoją kulinarną wiedzę i dzielić się nią z Wami! Traktuję podcast poważnie, jest jak moja druga praca - tyle, że bezpłatna, bo aplikacje podcastowe nie płacą twórcom za odsłuchania. Moje odcinki ukazują się  średnio co dwa tygodnie. Chciałabym utrzymać tę częstotliwość. Chciałabym robić je częściej nie rezygnując z jakości!

Mam mnóstwo pomysłów na kolejne odcinki, na odświeżenie formuły, na podcastowo-instagramowe projekty - a i pomysły nie kończą się na podcaście w obecnej formie. Chcę tworzyć reportaże, cykle wyjazdowe, popularyzować polską kuchnię i kulinarne dziedzictwo naszego kraju, działać na rzecz promocji polskiej kultury kulinarnej - tak w podcaście jak i  w  mediach społecznościowych.

Chcę dostarczać Wam wiedzy i rozrywki! 

Uważam, że za wartościowe treści w internecie warto płacić i mam wielką nadzieję, że uznacie, że moje treści też zasługują na symboliczne wsparcie.

 

DLACZEGO WARTO MNIE WESPRZEĆ?

 

Bo stoi za mną moje doświadczenie i umiejętności. Wkładam dużo pracy w rzetelny research, przygotowanie do rozmów, opracowanie scenariusza odcinka. Weryfikuję informacje, posługuję się poprawną polszczyzną, gwarantuję Wam świetną techniczną jakość i wartką narrację. 


Z mikrofonem zawodowo nie rozstaję się od 2008 roku, obecnie pracuję jako krakowska reporterka w Radiu TOK FM, gdzie m.in. współtworzę audycję „Poczytalni”, stworzyłam program o jedzeniu "TOK360 od kuchni", prowadziłam też poświęcony produktom tradycyjnym cykl audycji "Jadłospis". Jestem absolwentką Food Studies na Uniwersytecie SWPS, pracę dyplomową poświęciłam kluskom, które kocham nad życie. Byłam przewodniczką kulinarną i opowiadałam zagranicznym turystom o polskiej kuchni. Prowadzę kulinarnego instagrama @zabawyjedzeniem na którym piekę placki, robię kimchi, tworzę rymowane ankiety, opowiadam suche żarty, pokazuję codzienność i przemycam kulinarne ciekawostki. 

 

Po prostu radio, radość, wiedza i młode ziemniaczki! 

 

DZIĘKUJĘ ZA KAŻDE WSPARCIE! JESTEŚCIE WSPANIALI, LECĘ SMAŻYĆ PLACKI DLA WSZYSTKICH!

 


Ryzyko
Ryzyka - o czym należy pamiętać?

Chcielibyśmy Cię poinformować o ryzykach, związanych z Twoim zaangażowaniem finansowym. Przekazując środki na realizację pasji Twojego ulubionego Twórcy prosimy, abyś wziął/wzięła pod uwagę:

  • Ryzyko związane z tym, że Autor może nie zrealizować swoich celów (np. nie zbierze odpowiedniej kwoty, która pozwoli mu na realizację zamierzeń).
  • Ryzyko związane z tym, że Autor może nie zrealizować nagród, opisanych w progach (np. wysłanie pocztówki).
  • Autor może zmienić charakter swojej działalności, co może sprawić, że zmieni się Twój sentyment w stosunku do niego/niej (ludzie się zmieniają).
W jaki sposób Patronite stara się minimalizować te ryzyka:
  • Patronite weryfikuje tożsamość każdego z Twórców, zanim pozwoli na wpłacanie pieniędzy na jego cel. Zabezpieczamy także progi, które zostały wykupione przez Patronów - ich edycja jest możliwa jedynie po uzyskaniu zgody administratora serwisu.
  • W sytuacjach spornych działamy jak mediator między Twórcą a Patronem.
  • Monitorujemy działalność Autorów, zarejestrowanych na Patronite, starając się w jak najszerszym stopniu zapobiegać wystąpieniu czynników ryzyka, o których wspominamy powyżej.
  • Uruchomiliśmy specjalny formularz zgłoszeń nadużycia - mamy również aktywnie działającą grupę wsparcia Autorów, która pomaga nam w walce z ewentualnymi nadużyciami.

Jednak zanim zdecydujesz się na wsparcie Autora, weź pod uwagę, że w przypadkach spornych ewentualny zwrot pieniędzy może być obarczony znacznym ryzykiem.

Zgłoś użytkownika
Zostań Patronem
Kup na prezent
Najnowsi Patroni
Anonimowy patron
Próg: 15 zł
Karolina Kuchnio
Karolina Kuchnio
Próg: 15 zł
Alicja Klimkowicz
Alicja Klimkowicz
Próg: 25 zł
Eesia
Eesia
Próg: 7 zł
Mateusz Magdoń
Mateusz Magdoń
Próg: 15 zł
Podcast Historyczny
Podcast Historyczny
Próg: 15 zł