Podaruj znajomemu subskrypcję Autora Zabawy Jedzeniem w formie kuponu podarunkowego.
Zobacz jak działają kuponyDzień dobry!
Nazywam się Paulina Nawrocka, od kilkunastu lat pracuję w radiu, od kilku w ramach podcastu Zabawy jedzeniem dzielę się ze światem swoją kulinarną pasją i opowiadam o jedzeniu. Wkładam w to całe swoje serce, moje podcasty są pełne wiedzy i ciekawostek. Szukam interesujących rozmówców, wertuję stare i nowe książki kucharskie, odwiedzam producentów żywności, kucharzy, pasjonatów.
Nie mówię o tym jak upiec placek, raczej o tym kto pierwszy upiekł placek, co go do tego skłoniło i jak ta decyzja wpłynęła na losy ludzkości.
Chcę byście wraz ze mną współtworzyli Zabawy Jedzeniem - podcast, który jest jak comfort food dla uszu!
Stworzyłam już kilkadziesiąt odcinków Zabaw Jedzeniem - wywiadów i audio felietonów o kuchni, ludziach, historii i kulturze.
Rok temu założyłam konto na Patronite i była to jedna z najlepszych decyzji dotyczących mojej twórczości. To dzięki finansowemu wsparciu Patronów:
- zainwestowałam w nowy sprzęt do nagrywania,
- kupiłam mnóstwo książek, tych nowych i tych bardzo starych,
- zrealizowałam kilka nagrań wyjazdowych,
- spełniłam swoje wielkie marzenie o logo i całej identyfikacji wizualnej Zabaw jedzeniem!
To dzięki wielkiemu wsparciu Patronek i Patronów sfinalizowałam również pracę nad moją książką (elektroniczną) o polskich kluskach. 2 lata życia i szukania odpowiedzi na pytanie "Czym są pyzy?!" zmaterializowały się na blisko 200 stronach tej publikacji!
Dzięki wsparciu moich Patronek i Patronów wystartowałam również z nowym cyklem podcastowym "Wszyscy jedzą", w którym rozmawiam - o jedzeniu oczywiście - z ciekawymi ludźmi, którzy niekoniecznie z jedzeniem się kojarzą!
ZABAWY JEDZENIEM CZYLI CO?
Podcast o historii kuchni i kuchennych historiach! Każdy odcinek to fascynująca podróż do kulinarnego świata, w którym jak w soczewce splata się kultura, historia, socjologia, psychologia, chemia, a nawet matematyka!
Z tego podcastu dowiecie się jak cukier zmienił losy trzech kontynentów, czy Polacy fetyszyzują ramen, co ma wspólnego aerożel z rosyjską baletnicą i na czym polegał gwiezdnych chrupków czar!
Zabiorę Was na ognisko u australopiteka, do baru mlecznego w Nowej Hucie, do gwiazdkowej restauracji i do Biesiekierza gdzie stoi jedyny w Polsce pomnik ziemniaka!
Wyjaśnię dlaczego jedzenie w szpitalach jest tak kiepskie, wódka ma w Polsce PR gorszy niż Astra Zeneca, jak gotowanie obiadu ma się do poczucia kontroli i dlaczego fasolka szparagowa ciemnieje przy nieodpowiedniej obróbce?
Porozmawiam z kucharzami i kucharkami, rolnikami, hodowcami, naukowcami, pasjonatami, pisarkami, ludźmi gastro, ba! nawet z samym Robertem Makłowiczem (odcinek numer 6 i 1/2!).
Tworzę ten podcast bo wierzę, że jedzenie to uniwersalny język, dzięki któremu ludzie mogą się porozumieć i poznawać kulturę - swoją i cudzą.
DLACZEGO PATRONITE?
Zabawy Jedzeniem tworzę od 2019 roku, zainwestowałam w ten projekt już mnóstwo czasu i pieniędzy. Założyłam Patronite by prosić o Wasze wsparcie moich działań.
Praca nad każdym odcinkiem kosztuje mnie wiele czasu - od wymyślenia tematu, przez przygotowanie merytoryczne, umówienie gości, nagranie, montaż, opis odcinka. To często kilkadziesiąt godzin, które wykrawam z codzienności. Prócz czasu inwestuję też pieniądze - wydaję je na sprzęt, regularnie opłacam serwis hostingowy, finansuję wyjazdy na nagrania, kupuję książki, płacę by poszerzać swoją kulinarną wiedzę i dzielić się nią z Wami! Traktuję podcast poważnie, jest jak moja druga praca - tyle, że bezpłatna, bo aplikacje podcastowe nie płacą twórcom za odsłuchania. Moje odcinki ukazują się średnio co dwa tygodnie. Chciałabym utrzymać tę częstotliwość. Chciałabym robić je częściej nie rezygnując z jakości!
Mam mnóstwo pomysłów na kolejne odcinki, na odświeżenie formuły, na podcastowo-instagramowe projekty - a i pomysły nie kończą się na podcaście w obecnej formie. Chcę tworzyć reportaże, cykle wyjazdowe, popularyzować polską kuchnię i kulinarne dziedzictwo naszego kraju, działać na rzecz promocji polskiej kultury kulinarnej - tak w podcaście jak i w mediach społecznościowych.
Chcę dostarczać Wam wiedzy i rozrywki!
Uważam, że za wartościowe treści w internecie warto płacić i mam wielką nadzieję, że uznacie, że moje treści też zasługują na symboliczne wsparcie.
DLACZEGO WARTO MNIE WESPRZEĆ?
Bo stoi za mną moje doświadczenie i umiejętności. Wkładam dużo pracy w rzetelny research, przygotowanie do rozmów, opracowanie scenariusza odcinka. Weryfikuję informacje, posługuję się poprawną polszczyzną, gwarantuję Wam świetną techniczną jakość i wartką narrację.
Z mikrofonem zawodowo nie rozstaję się od 2008 roku, obecnie pracuję jako krakowska reporterka w Radiu TOK FM, gdzie m.in. współtworzę audycję „Poczytalni”, stworzyłam program o jedzeniu "TOK360 od kuchni", prowadziłam też poświęcony produktom tradycyjnym cykl audycji "Jadłospis". Jestem absolwentką Food Studies na Uniwersytecie SWPS, pracę dyplomową poświęciłam kluskom, które kocham nad życie. Byłam przewodniczką kulinarną i opowiadałam zagranicznym turystom o polskiej kuchni. Prowadzę kulinarnego instagrama @zabawyjedzeniem na którym piekę placki, robię kimchi, tworzę rymowane ankiety, opowiadam suche żarty, pokazuję codzienność i przemycam kulinarne ciekawostki.
Po prostu radio, radość, wiedza i młode ziemniaczki!
DZIĘKUJĘ ZA KAŻDE WSPARCIE! JESTEŚCIE WSPANIALI, LECĘ SMAŻYĆ PLACKI DLA WSZYSTKICH!
Słuchaj Zabawy Jedzeniem w aplikacji Patronite Audio.
Pobierz aplikację na swój telefon lub słuchaj w przeglądarce.
Chcielibyśmy Cię poinformować o ryzykach, związanych z Twoim zaangażowaniem finansowym. Przekazując środki na realizację pasji Twojego ulubionego Twórcy prosimy, abyś wziął/wzięła pod uwagę kilka kwestii.