Zabawy Jedzeniem

W Patronite od 21.05.2021

Ranking Autorów

Miesięczne wsparcie: 454

Liczba Patronów: 340

Zostań Patronem
45 patronów
854 miesięcznie
3 005 łącznie
Cześć! Jestem Paulina, mam tatuaż z kluską i tworzę Zabawy jedzeniem! To podcast kulinarny - nie o tym jak upiec placek, raczej o tym kto pierwszy upiekł placek, co go do tego skłoniło i jak ta decyzja wpłynęła na losy ludzkości. To też instagram - pełen humoru, wiedzy, rymowanek i ziemniaczków!

O Autorze

Dzień dobry!

Nazywam się Paulina Nawrocka, jestem dziennikarką radiową, pasjonatką kuchni i kulinariów, domową kucharką i rasową opowiadaczką! Chcę byście wraz ze mną współtworzyli Zabawy Jedzeniem - podcast, który jest jak comfort food dla uszu!

fot. Nina Kupis

 

Od ponad dwóch lat swoją kulinarną pasją dzielę się ze światem, stworzyłam już kilkadziesiąt odcinków Zabaw Jedzeniem - wywiadów i audio felietonów o kuchni, ludziach, historii i kulturze. 

Z tego podcastu dowiecie się jak cukier zmienił losy trzech kontynentów, czy Polacy fetyszyzują ramen, co ma wspólnego aerożel z rosyjską baletnicą i na czym polegał gwiezdnych chrupków czar!

Zabiorę Was na ognisko u australopiteka, do baru mlecznego w Nowej Hucie, do gwiazdkowej restauracji i do Biesiekierza gdzie stoi jedyny w Polsce pomnik ziemniaka

Wyjaśnię dlaczego jedzenie w szpitalach jest tak kiepskie, wódka ma w Polsce PR gorszy niż Astra Zeneca, jak gotowanie obiadu ma się do poczucia kontroli i dlaczego fasolka szparagowa ciemnieje przy nieodpowiedniej obróbce?

Porozmawiam z kucharzami i kucharkami, rolnikami, hodowcami, naukowcami, pasjonatami, pisarkami, ludźmi gastro, ba! nawet z samym Robertem Makłowiczem (odcinek numer 6 i 1/2!).

Tworzę ten podcast bo wierzę, że jedzenie to uniwersalny język, dzięki któremu ludzie mogą się porozumieć i poznawać kulturę - swoją i cudzą. 

 

DLACZEGO PATRONITE?

 

Zabawy Jedzeniem tworzę od dwóch lat, zainwestowałam w ten projekt już mnóstwo czasu i pieniędzy. Chcę tworzyć go dalej, ale potrzebuję Waszego wsparcia. 

Praca nad każdym odcinkiem kosztuje mnie wiele czasu - od wymyślenia tematu, przez przygotowanie merytoryczne, umówienie gości, nagranie, montaż, opis odcinka. Wydaję pieniądze na sprzęt, regularnie opłacam serwis hostingowy, finansuję wyjazdy na nagrania, kupuję książki, płacę by poszerzać swoją kulinarną wiedzę i dzielić się nią z Wami! Traktuję podcast poważnie, jest jak moja druga praca - tyle, że bezpłatna, bo aplikacje podcastowe nie płacą twórcom za odsłuchania. Moje odcinki ukazują się w  poniedziałki, co dwa tygodnie. Chciałabym utrzymać tę częstotliwość. Chciałabym robić je częściej nie rezygnując z jakości!

Mam mnóstwo pomysłów na kolejne odcinki, na odświeżenie formuły, na podcastowo-instagramowe projekty - a i pomysły nie kończą się na podcaście w obecnej formie. Chcę tworzyć reportaże, cykle wyjazdowe, popularyzować polską kuchnię i kulinarne dziedzictwo naszego kraju, działać na rzecz promocji polskiej kultury kulinarnej - tak w podcaście jak i  w  mediach społecznościowych.

Chcę dostarczać Wam wiedzy i rozrywki! 

Uważam, że za wartościowe treści w internecie warto płacić i mam wielką nadzieję, że uznacie, że moje treści też zasługują na symboliczne wsparcie.

 

DLACZEGO WARTO MNIE WESPRZEĆ?

 

Bo stoi za mną moje doświadczenie i umiejętności. Wkładam dużo pracy w rzetelny research, przygotowanie do rozmów, opracowanie scenariusza odcinka. Weryfikuję informacje, posługuję się poprawną polszczyzną, gwarantuję Wam świetną techniczną jakość i wartką narrację. 


Z mikrofonem zawodowo nie rozstaję się od 2008 roku, obecnie pracuję jako krakowska reporterka w Radiu TOK FM, gdzie m.in. współtworzę audycję „Poczytalni”, prowadziłam też poświęcony kulinariom cykl audycji "Jadłospis". Jestem absolwentką Food Studies na Uniwersytecie SWPS, pracę dyplomową poświęciłam kluskom, które kocham nad życie. Byłam przewodniczką kulinarną i opowiadałam zagranicznym turystom o polskiej kuchni. Prowadzę kulinarnego instagrama @zabawyjedzeniem na którym piekę placki, robię kimchi, tworzę rymowane ankiety, opowiadam suche żarty, pokazuję codzienność i przemycam kulinarne ciekawostki. 

 

Po prostu radio, radość, wiedza i młode ziemniaczki! 

 

DZIĘKUJĘ ZA KAŻDE WSPARCIE! JESTEŚCIE WSPANIALI, LECĘ SMAŻYĆ PLACKI DLA WSZYSTKICH!

 


Ryzyko
Ryzyka - o czym należy pamiętać?

Chcielibyśmy Cię poinformować o ryzykach, związanych z Twoim zaangażowaniem finansowym. Przekazując środki na realizację pasji Twojego ulubionego Twórcy prosimy, abyś wziął/wzięła pod uwagę:

  • Ryzyko związane z tym, że Autor może nie zrealizować swoich celów (np. nie zbierze odpowiedniej kwoty, która pozwoli mu na realizację zamierzeń).
  • Ryzyko związane z tym, że Autor może nie zrealizować nagród, opisanych w progach (np. wysłanie pocztówki).
  • Autor może zmienić charakter swojej działalności, co może sprawić, że zmieni się Twój sentyment w stosunku do niego/niej (ludzie się zmieniają).
W jaki sposób Patronite stara się minimalizować te ryzyka:
  • Patronite weryfikuje tożsamość każdego z Twórców, zanim pozwoli na wpłacanie pieniędzy na jego cel. Zabezpieczamy także progi, które zostały wykupione przez Patronów - ich edycja jest możliwa jedynie po uzyskaniu zgody administratora serwisu.
  • W sytuacjach spornych działamy jak mediator między Twórcą a Patronem.
  • Monitorujemy działalność Autorów, zarejestrowanych na Patronite, starając się w jak najszerszym stopniu zapobiegać wystąpieniu czynników ryzyka, o których wspominamy powyżej.
  • Uruchomiliśmy specjalny formularz zgłoszeń nadużycia - mamy również aktywnie działającą grupę wsparcia Autorów, która pomaga nam w walce z ewentualnymi nadużyciami.

Jednak zanim zdecydujesz się na wsparcie Autora, weź pod uwagę, że w przypadkach spornych ewentualny zwrot pieniędzy może być obarczony znacznym ryzykiem.

Zgłoś użytkownika
Zostań Patronem
Najnowsi Patroni
Justyna Chwalibóg
Justyna Chwalibóg
Próg: 7 zł
Marta Rozmus
Marta Rozmus
Próg: 15 zł
Beata Urzędowicz
Beata Urzędowicz
Próg: 25 zł
Małgorzata Pawlik
Małgorzata Pawlik
Próg: 25 zł
Marta Jerzyk
Marta Jerzyk
Próg: 7 zł
Maku
Maku
Próg: 7 zł