Golonka z indyka z puree z kalafiora

Obrazek posta

Golonkę opłukać i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować marynatę: miód, sos Swaróg, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Wszystkie składniki lekko podgrzać do momentu rozpuszczenia się miodu i dokładnie wymieszać. Natrzeć golonkę marynatą i odstawić na 24h do lodówki. Mięso przed pieczeniem wyjąc z lodówki, by osiągnęło temperaturę pokojową. Przełożyć do rękawa do pieczenia, razem z resztą marynaty i dodać odrobine wody. Piec w 170-180 stopniach 1,5-2h (zależy od piekarnika), obracając mięso i polewając je w trakcie pieczenia marynatą spod mięsa. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw, by zrumienić skórkę. 
Kalafiora ugotować, dodać masło, mleko, doprawić solą i pieprzem i zblendować na gładką masę. 
 

Zobacz również

Prosty i pyszny letni obiad
Gulasz z szynki wieprzowej podany na puree z kalafiora i karmelizowana marchew
Śniadanie

Komentarze (0)

Trwa ładowanie...