Szynkę wieprzową osuszamy i kroimy w większą kostkę, oczyszczając ją przy tym z błony i nadmiaru tłuszczu. Kawałki mięsa obtaczamy w mieszane suszonego czosnku, papryki słodkiej, przyprawy do gyrosa, pieprzu i soli, tak przygotowane mięso odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed smażeniem mięso wyjmujemy wcześniej z lodówki, gdyż przed smażeniem musi osiągnąć temperaturę pokojową. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i porcjami smażymy mięso na mocny złoty kolor. Usmażone mięso przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Gdy mięso będzie już miękkie, przygotowujemy zasmażkę do zagęszczenia sosu. Na patelni po smażeniu mięsa rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy i podsmażamy do uzyskania pożądanego koloru, po czym przelewamy do garnka z mięsem i całość mieszamy. Chwilę gotujemy, a gdy sos odpowiednio zgęstnieje gulasz jest już gotowy.
Marchew obieramy i w zależności od wielkości kroimy wzdłuż na połówki lub ćwiartki. Skrapiamy oliwą, dodajemy cukier, sól i pieprz i obtaczamy w powstałej marynacie. Układamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając warzywa w wytapianym sosie własnym.
Kalafiora oczyszczamy z liści, dzielimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowanego kalafiora przekładamy do blendera, dodajemy odrobinę mleka, masło i gałkę muszkatołową i miksujemy na gładką masę.
Smacznego!
Trwa ładowanie...