Permakulturowo o podłożu do uprawy w pojemnikach

Obrazek posta

Uprawa w pojemnikach jest jedną z permakulturowych form miejskiego ogrodnictwa, pozwalającą każdemu spróbować choć w części uprawiać własną żywność. Od parapetu, balkonu czy tarasu, poprzez pojemniki ustawiane na dachach, podjazdach czy w ogrodach, uprawa taka jest często punktem wyjścia do większej samowystarczalności żywnościowej. Aby takie uprawy miały szanse powodzenia, ważnym jest, czym napełniamy nasze pojemniki, zarówno z praktycznego, jak i z etycznego punktu widzenia. Wokół podłoża do doniczek i pojemników narosło wiele mitów, jak również nieścisłości. Postaram się w tym artykule nieco spraw wyjaśnić, na bazie tego, co sam robię u siebie, od bardzo wielu lat.

Post dostępny tylko dla Patronów

Aby zobaczyć ten materiał musisz być zalogowany

Zostań Patronem Zaloguj się

Zobacz również

10 strategii dla tych, którzy mają za mało kompostu, czyli dla każdego.
Klątwa Czasu, w kontekście permakultury.
Permakulturowe spojrzenie na zielone nawozy