Z wykształcenia iberysta, z zawodu programista, a z zamiłowania fotograf i fermentator*. Pasją fermentacji dzielę się ze światem na blogu i na YouTube.
Fermentacja towarzyszy ludzkości praktycznie od jej zarania. Mąka z wodą z czasem nabiera kwaśnego zapachu i tworzy bąbelki gazu. Słodki sok owocowy najpierw robi się musujący i kręci się po nim w głowie, później staje się kwaśny. Mleko kwaśnieje i oddziela się z niego żółtawy płyn.
Dzisiaj fermentacja towarzyszy nam na każdym kroku. Jogurt, ser, twaróg, chleb, alkohol, ocet, kombucza, kawa, czekolada, kiszone warzywa, świąteczny serniczek - każdy z tych produktów powstaje dzięki fermentacji. Wiemy, że są naturalne, zdrowe, co jednak się dzieje w nich w skali mikro?
...przybliżenie widzom i czytelnikom zagadnień związanych z fermentacją. Jakie mikroorganizmy ją prowadzą? Skąd wziąć kultury starterowe? Jakie warunki im zapewnić? Czym je nakarmić? Jakie ich metabolity można wykorzystać?
Na te i inne pytania odpowiadam w materiałach wideo w dwóch językach, po polsku i po angielsku, przy okazji pokazując przepisy na zdrowe i smaczne produkty i dania, które bez fermentacji nie byłyby możliwe.
Entuzjazm pierwszych nagrań przesłonił mi wiele aspektów tworzenia treści na blogu i YouTube. Z czasem przyszedł moment podsumowania osiągnięć i włożonych w projekt FermXpert zasobów - czasu (którego zawsze jest za mało), wiedzy (którą stale próbuję poszerzać) i oczywiście środków finansowych - a te okazały się pokaźne.
Patronite nie sprawi, że nagle stanę się mądrzejszy, a doba wydłuży się o kilka godzin. Moją skromną nadzieją jest jednak możliwość choćby lekkiego wpłynięcia na ten trzeci aspekt mojej działalności, chociażby przez opłacenie domeny czy pozwolenie sobie na migrację bloga na wydajniejszy serwer.
*Fermentatorem nazywamy osobę, która fermentuje. Nazywanie tak pojemnika fermentacyjnego jest równie powszechne, co błędne - prawidłowa jego nazwa to fermentor.