Tkana Tarta

Obrazek posta

Składniki:

Jedno opakowanie dużego ciasta francuskiego lub dwa małe (ok. 500g)

400 g obranego rabarbaru

300 g truskawek bez szypułek

100 g ksylitolu

50 g masła

1 łyżeczka cynamonu

3 łyżki mąki

Białko z jednego jajka

Szczypta soli

 

Do dzieła!

Obierz rabarbar i pokrój w grube kostki podsmaż na maśle z cukrem oraz odrobiną soli. Po 10 minutach dodaj pokrojone w ćwiartki truskawki i duś przez 3 minuty. Odstaw na chwilę aż wystygnie i dodaj mąkę rozrobioną osobno z odrobiną wody. Na samym końcu dorzuć cynamon, możesz użyć więcej jeśli lubisz. Dzięki temu wypełnienie będzie bardziej aromatyczne.

Kiedy owocowy wkład będzie stygł zajmij się ciastem francuskim. Na okrągłej foremce rozłóż jedną część (około połowy) ciasta francuskiego, tak aby brzegi wystawały co najmniej półtorej cm na brzegach. Z reszty ciasta francuskiego wytnij pasy o szerokości 1-2 cm. Następnie wlej chłodny! wkład do foremki z ciastem i zacznij tkać! Ułóż jeden najdłuższy pas ciasta na środku, a następnie drugi prostopadłe, na krzyż. Dodawaj następne pasy tak widzisz na zdjęciu – jeden do góry, drugi pod spodem i tak dalej, na przemian. Nie przejmuj się jeśli pasy się zamoczą, wszystko się wypiecze.

 

W trakcie przygotowania ciasta możesz rozgrzać piekarnik do 150 stopni. Na samym końcu posmaruj ciasto rozbitym białkiem z odrobiną soli. Jeśli nie chcesz używać jajek, możesz je zastąpić wodą z dodatkiem miodu. Piecz do porządnego zarumienienia się.


 

Do tego placka możesz dawać mi tylko rabarbar, mogą to być twoje ulubione owoce lub zrobić tartę na słono dodając podduszone warzywa i serem posypując serem na wierzchu.

 

Voila! Smacznego :)

 

P.S. Ciasto wyśmienicie smakuje z lodami waniliowymi i kawką!

gotowanie pieczenie tkanie przepisy pomysł na deser deser truskawki

Zobacz również

Splot od kuchni | Śniadanie z brzozą

Komentarze (0)

Trwa ładowanie...