Zaburzenia hormonalne - insulinooporność

Obrazek posta

Insulinooporność to stan, w którym organizm źle (a w niektórych przypadkach wcale) reaguje na działanie insuliny. Po prostu, staje się na nią mniej wrażliwy. Wiele osób kojarzy insulinę z cukrzycą i właśnie IO, a to od razu daje nam skojarzenie, że jest czymś złym. Nie do końca… Insulina jest potrzebna i może mieć bardzo pozytywny wpływ na organizm, ale pod warunkiem, że jesteśmy zdrowi. Kiedy układ hormonalny i gospodarka cukrowa zaczynają szwankować, wtedy insulina staje się po części naszym „wrogiem”. I o tym w dzisiejszym poście.

Podstawowe objawy, które pojawiają się najczęściej, według Fundacji przyjaznej insulinoopornym to (nie panikujcie od razu, jeśli coś z nich pojawia się u Was. To może być oznaką jakiś problemów, ale nie musi):

  • problemy z pamięcią i koncentracją
  • bóle głowy i tzw. „ciężka głowa”
  • bóle stawów
  • ogólne ciągłe zmęczenie
  • częste uczucie głodu w około 2-3 godziny po posiłku
  • ciągoty do słodyczy lub tzw. wilczy apetyt
  • trudności ze zrzuceniem zbędnych kilogramów

Zła wiadomość jest taka, że IO może pojawić się z czasem i sami możemy się do tego przyczynić, np. poprzez nieprawidłowe żywienie. Oczywiście, można mieć też pewne predyspozycje genetyczne (jak cukrzyca w rodzinie), które skłaniają nas do choroby. Niemniej jednak, dieta w tym przypadku jest podstawą ! Zarówno przed, jako forma prewencji, jak i w trakcie, gdy już zachorujemy. Wiem, że powtarzam to co chwilę i może robić się nudno, ale muszę to zrobić jeszcze raz – badajcie się !! Wczesne wykrycie jakichkolwiek wahań ze strony gospodarki cukrowej na prawdę potrafi uratować sprawę.

Sami możecie wstępnie stwierdzić czy macie jakiś związek z tych schorzeniem. Oczywiście, wizyta u lekarza będzie tutaj podstawą, jeśli cokolwiek będzie nie tak. Jak samodzielnie sprawdzić czy wszystko jest w porządku ? Na podstawie wzoru HOMA-IR:

Stężenie insuliny na czczo (IU/ml) x stężenie glukozy na czczo (mmol/l) / 22,5
Prawidłowy wynik <2,77

Możecie też skorzystać z wersji elektronicznej, dostępnej tutaj

Dieta przy IO to temat rzeka, nie ma co ukrywać. Wszystko zależy od wyników badań, samopoczucia danej osoby, cech indywidualnych i ostatecznie od celu – poprawa zdrowia, redukcja, rekompozycja sylwetki… Bardzo ważne będzie tutaj indywidualne podeście. Natomiast, chciałabym wspomnieć o czynnikach, które sprzyjają insulinooporoności. Są one elementem prewencji, ale osoba chorująca również powinna zwrócić na nie uwagę. Do takich czynników należą:

  • bardzo duża ilość węglowodanów w diecie – głównie węglowodanów prostych i przetworzonych (słodycze, fast-foody, itp)
  • bardzo duża ilość posiłków w ciągu dnia oraz podjadanie
  • popijanie słodzonych napojów (również zero) między posiłkami, a nawet do posiłku, jeśli robicie to zbyt często
  • permanentny stres, a co za tym idzie – stale podniesiony poziom kortyzolu
  • dieta uboga w magnez
  • siedzący tryb życia
  • nadwaga i otyłość

Dobra wiadomość jest taka, że przy dobrze zbilansowanej diecie, aktywności i regularnych badaniach, IO nie musi uprzykrzać życia. To nie jest tak, że chorując jesteś skazana na nadwagę, nadmierny apetyt i brak ochoty do życia. Podstawą jest dobrze dobrana dieta i regularna aktywność. Natomiast, jest też zła wiadomość, która również ma związek z tym, o czym napisałam przed chwilą. Insulinooporność może doprowadzić do cukrzycy typu 2, jeśli o siebie nie dbasz – nie przestrzegasz diety, prowadzisz siedzący tryb życia i nie kontrolujesz regularnie gospodarki cukrowej.

Wiecie doskonale, że jestem zwolenniczką dobierania diety i suplementacji do konkretnej osoby i jej wyników badań. Tak samo byłoby tutaj… Ale wiem też, że 95% osób chorujących na IO ma te same albo bardzo podobne niedobory i zapotrzebowanie, dlatego postanowiłam wspomnieć jeszcze o suplementach. Poniżej znajdziesz listę suplementów, którym polecam się przyjrzeć. Oczywiście, dawkę musisz dobrać indywidualnie! A jeśli zrobisz badania i uznasz, że poszczególne wyniki są w porządku to zrezygnuj z niektórych suplementów i nie bierz ich tylko dlatego, że „są modne”.

  • Magnez – wzmaga wrażliwość na insulinę i wpływa pozytywnie na regenerację
  • Cynk – zwiększa tolerancję na glukozę, reguluje produkcję insuliny i wchłanianie glukozy do tkanek
  • ALA – hamuje proces glukoneogenezy, ułatwia wchłanianie glukozy do tkanek
  • Witamina E – uwrażliwia tkanki na insulinę, szczególnie gdy podniesiony jest poziom CRP
  • Witamina C
  • Chrom – wzmaga wychwyt glukozy i uczucie sytości, zmniejsza „zachcianki” na słodkie
  • Kompleks witamin z grupy B
  • Berberyna – wpływa pozytywnie na wrażliwość insulinową
  • Probiotyki, które w składzie zawierają Lactobacillus acidophilus

Jeśli macie jakiekolwiek pytania dotyczące IO to zostawcie mi je w komentarzu. Jeśli tylko będę potrafiła to z chęcią na wszystkie odpowiem. Natomiast, osoby chorujące, zapraszam na indywidualną konsultację dietetyczną :)

dieta dietetyk insulinooporność

Komentarze (0)

Trwa ładowanie...