Przeszłość od kuchni
Progi wsparcia
Zapraszam Was do grupy na Facebooku, w której będę dzielić się materiałami uzupełniającymi do moich tekstów i rozmawiać z Wami o historii, jedzeniu i o czym tylko będziecie chcieli.
Raz w miesiącu podziękuję Wam imiennie na Facebooku (jeśli tworzycie jakieś treści w sieci – uwzględnię także ich nazwę). Dostaniecie też wstęp do grupy na Facebooku.
Raz w miesiącu dostaniecie ode mnie specjalny newsletter z moją rekomendacją różnych okołokulinarnych źródeł – książek, filmów, artykułów...
Oczywiście zapraszam również do grupy na Facebooku i wysyłam comiesięczny newsletter :)
Raz na kwartał dostaniecie ode mnie spersonalizowanego e-booka z rekomendacjami książek kulinarnych stworzonymi specjalnie dla Was – wcześniej spytam Was, co Was interesuje, jaką kuchnię lubicie i czego chcielibyście się nauczyć. Jeśli gubicie się w dziale Kulinaria w księgarni, to opcja dla Was :D
Dostaniecie też oczywiście imienne podziękowania, newsletter i wstęp do grupy.
Czasem nie wiem też, co napisać, dlatego w nagrodę... to Wy mi pomożecie :) Jeśli interesuje Was historia jakiegokolwiek dania, składnika czy kulinarnej marki, dajcie mi znać, a poświęcę im specjalny, dedykowany Wam imiennie post na blogu!
Oczywiście oprócz tego czekają na Was pozostałe nagrody: e-book, podziękowania, newsletter i wstęp do grupy na FB.
Kup wsparcie na prezent!
Podaruj znajomemu subskrypcję Autora Przeszłość od kuchni w formie kuponu podarunkowego.
Zobacz jak działają kuponyMam na imię Natalia, jestem tłumaczką literatury, doktorem kulturoznawstwa (IKP UW), piszę teksty o kuchni po polsku (publikowałam m.in. w Kukbuku, Ustach i Vogue.pl) i angielsku (dla portalu Culture.pl), tłumaczę filmy kulinarne dla inicjatywy Films for Food i festiwali filmowych, prowadziłam cykl spotkań o historii kuchni w Fotoplastikonie Warszawskim i o historii wegetarianizmu w Bielańskim Ośrodku Kultury, a nawet oprowadzałam zagraniczne wycieczki po warszawskich restauracjach. Jestem warszawianką, mieszkam na zielonych Bielanach z mężem, synkiem i dwiema kotkami.
Przeszłość od kuchni to zrodzony z pasji do historii kulinariów projekt, który zbiera opowieści o słynnych daniach i składnikach. Odpowiadam tu na tak poważne pytania, jak: czy croissanty powstały we Francji, a pizza hawajska – na Hawajach? Kim była Margherita, której poświęcono pizzę, a kim Pavlova, dla której powstał tort bezowy? Co grahamka ma wspólnego z masturbacją, a płatki śniadaniowe – z życiem wiecznym? Jakie danie wywołało drobny kryzys dyplomatyczny na linii Islandia-Kanada, o jaki przepis latami toczyły się procesy sądowe i jaki smak chipsów powstał jako pierwszy?
Fascynuje mnie związek z jedzenia z życiem społecznym i ekonomicznym, jego znaczenie w kulturze i wpływ kulinarnych wynalazków na nasze codzienne życie. Szczególnie zajmują mnie historia wegetarianizmu i kuchnia Stanów Zjednoczonych. Marzę, by wreszcie znaleźć czas, żeby napisać o jedzeniu książkę.
Cele
- 400 zł miesięcznie
- 400 zł brakuje
- 750 zł miesięcznie
- 750 zł brakuje
- 1 000 zł miesięcznie
- 1 000 zł brakuje
- 3 000 zł miesięcznie
- 3 000 zł brakuje
Taka kwota pozwoliłaby mi zrezygnować z części mniej interesujących zleceń zawodowych i skupić się na tym, o czym marzę od dawna – napisaniu książki o historii kuchni. O czym dokładnie? Ciiii, to jeszcze tajemnica!
Dołącz do grona Patronów!
Wesprzyj działalność Autora Przeszłość od kuchni już teraz!
Najnowsi Patroni
Ryzyko
Chcielibyśmy Cię poinformować o ryzykach, związanych z Twoim zaangażowaniem finansowym. Przekazując środki na realizację pasji Twojego ulubionego Twórcy prosimy, abyś wziął/wzięła pod uwagę kilka kwestii.