Podaruj znajomemu subskrypcję Autora Przeszłość od kuchni w formie kuponu podarunkowego.
Zobacz jak działają kuponyMam na imię Natalia, jestem tłumaczką literatury, doktorem kulturoznawstwa (IKP UW), piszę teksty o kuchni po polsku (publikowałam m.in. w Kukbuku, Ustach i Vogue.pl) i angielsku (dla portalu Culture.pl), tłumaczę filmy kulinarne dla inicjatywy Films for Food i festiwali filmowych, prowadziłam cykl spotkań o historii kuchni w Fotoplastikonie Warszawskim i o historii wegetarianizmu w Bielańskim Ośrodku Kultury, a nawet oprowadzałam zagraniczne wycieczki po warszawskich restauracjach. Jestem warszawianką, mieszkam na zielonych Bielanach z mężem, synkiem i dwiema kotkami.
Przeszłość od kuchni to zrodzony z pasji do historii kulinariów projekt, który zbiera opowieści o słynnych daniach i składnikach. Odpowiadam tu na tak poważne pytania, jak: czy croissanty powstały we Francji, a pizza hawajska – na Hawajach? Kim była Margherita, której poświęcono pizzę, a kim Pavlova, dla której powstał tort bezowy? Co grahamka ma wspólnego z masturbacją, a płatki śniadaniowe – z życiem wiecznym? Jakie danie wywołało drobny kryzys dyplomatyczny na linii Islandia-Kanada, o jaki przepis latami toczyły się procesy sądowe i jaki smak chipsów powstał jako pierwszy?
Fascynuje mnie związek z jedzenia z życiem społecznym i ekonomicznym, jego znaczenie w kulturze i wpływ kulinarnych wynalazków na nasze codzienne życie. Szczególnie zajmują mnie historia wegetarianizmu i kuchnia Stanów Zjednoczonych. Marzę, by wreszcie znaleźć czas, żeby napisać o jedzeniu książkę.
Wesprzyj działalność Autora Przeszłość od kuchni już teraz!
Chcielibyśmy Cię poinformować o ryzykach, związanych z Twoim zaangażowaniem finansowym. Przekazując środki na realizację pasji Twojego ulubionego Twórcy prosimy, abyś wziął/wzięła pod uwagę kilka kwestii.