Avatar użytkownika

Przeszłość od kuchni

1
patron
10 
miesięcznie
840 
łącznie
1
patron
10 zł 840 zł
miesięcznie łącznie

Progi wsparcia

5 zł miesięcznie
Wybierz 5 zł
100 dostępnych miejsc
Jest mi bardzo, bardzo miło, że zdecydowaliście się wesprzeć mnie piątakiem!
Zapraszam Was do grupy na Facebooku, w której będę dzielić się materiałami uzupełniającymi do moich tekstów i rozmawiać z Wami o historii, jedzeniu i o czym tylko będziecie chcieli.
10 zł miesięcznie
Wybierz 10 zł
99 dostępnych miejsc
Dycha? Wspaniale! Dziękuję bardzo!
Raz w miesiącu podziękuję Wam imiennie na Facebooku (jeśli tworzycie jakieś treści w sieci – uwzględnię także ich nazwę). Dostaniecie też wstęp do grupy na Facebooku.
25 zł miesięcznie
Wybierz 25 zł
50 dostępnych miejsc
25 zł to już konkret, nawet nie wiecie, jak mi miło!
Raz w miesiącu dostaniecie ode mnie specjalny newsletter z moją rekomendacją różnych okołokulinarnych źródeł – książek, filmów, artykułów...
Oczywiście zapraszam również do grupy na Facebooku i wysyłam comiesięczny newsletter :)
50 zł miesięcznie
Wybierz 50 zł
20 dostępnych miejsc
Kłaniam się nisko i z niedowierzaniem! Wielkie dzięki :*
Raz na kwartał dostaniecie ode mnie spersonalizowanego e-booka z rekomendacjami książek kulinarnych stworzonymi specjalnie dla Was – wcześniej spytam Was, co Was interesuje, jaką kuchnię lubicie i czego chcielibyście się nauczyć. Jeśli gubicie się w dziale Kulinaria w księgarni, to opcja dla Was :D
Dostaniecie też oczywiście imienne podziękowania, newsletter i wstęp do grupy.
100 zł miesięcznie
Wybierz 100 zł
20 dostępnych miejsc
No i to już jest czad! Naprawdę nie wiem, co powiedzieć!
Czasem nie wiem też, co napisać, dlatego w nagrodę... to Wy mi pomożecie :) Jeśli interesuje Was historia jakiegokolwiek dania, składnika czy kulinarnej marki, dajcie mi znać, a poświęcę im specjalny, dedykowany Wam imiennie post na blogu!
Oczywiście oprócz tego czekają na Was pozostałe nagrody: e-book, podziękowania, newsletter i wstęp do grupy na FB.

Kup wsparcie na prezent!

Podaruj znajomemu subskrypcję Autora Przeszłość od kuchni w formie kuponu podarunkowego.

Zobacz jak działają kupony
Kup na prezent

O autorze

Czy croissanty powstały we Francji, a pizza hawajska – na Hawajach? Kim była Margherita, której poświęcono pizzę, a kim Pavlova, dla której powstał tort bezowy? Co grahamka ma wspólnego z masturbacją, a płatki śniadaniowe – z życiem wiecznym? Przed Wami strona o fascynującej historii kulinariów!

Mam na imię Natalia, jestem tłumaczką literatury, doktorem kulturoznawstwa (IKP UW), piszę teksty o kuchni po polsku (publikowałam m.in. w Kukbuku, Ustach i Vogue.pl) i angielsku (dla portalu Culture.pl), tłumaczę filmy kulinarne dla inicjatywy Films for Food i festiwali filmowych, prowadziłam cykl spotkań o historii kuchni w Fotoplastikonie Warszawskim i o historii wegetarianizmu w Bielańskim Ośrodku Kultury, a nawet oprowadzałam zagraniczne wycieczki po warszawskich restauracjach. Jestem warszawianką, mieszkam na zielonych Bielanach z mężem, synkiem i dwiema kotkami. 

 

Przeszłość od kuchni to zrodzony z pasji do historii kulinariów projekt, który zbiera opowieści o słynnych daniach i składnikach. Odpowiadam tu na tak poważne pytania, jak: czy croissanty powstały we Francji, a pizza hawajska – na Hawajach? Kim była Margherita, której poświęcono pizzę, a kim Pavlova, dla której powstał tort bezowy? Co grahamka ma wspólnego z masturbacją, a płatki śniadaniowe – z życiem wiecznym? Jakie danie wywołało drobny kryzys dyplomatyczny na linii Islandia-Kanada, o jaki przepis latami toczyły się procesy sądowe i jaki smak chipsów powstał jako pierwszy?

Fascynuje mnie związek z jedzenia z życiem społecznym i ekonomicznym, jego znaczenie w kulturze i wpływ kulinarnych wynalazków na nasze codzienne życie. Szczególnie zajmują mnie historia wegetarianizmu i kuchnia Stanów Zjednoczonych. Marzę, by wreszcie znaleźć czas, żeby napisać o jedzeniu książkę. 

Cele

Raz na tydzień
  • 400 zł miesięcznie
  • 390 zł brakuje
2%
To kwota, która pozwoli mi na większą dyscyplinę w blogowym życiu: będzie gwarancją, że nowy, pogłębiony artykuł trafi do Was raz w tygodniu!
Wykład online
  • 750 zł miesięcznie
  • 740 zł brakuje
1%
Taka kwota pozwoli mi przygotować dla Was raz w miesiącu pogłębiony wykład online. O czym? Może o pionierach wegetarianizmu albo o kulinarnych upodobaniach amerykańskich prezydentów? A może o tym, co jedli hipisi lub o najwybitniejszych kulinarnych autorach na świecie?
Remont na stronie
  • 1 000 zł miesięcznie
  • 990 zł brakuje
1%
Ta kwota pozwoli mi zatrudnić webmastera/kę, która stworzoną własnymi skromnymi siłami stronkę przeobrazi w prawdziwe cacuszko!
Książka?
  • 3 000 zł miesięcznie
  • 2 990 zł brakuje
0%
Cel ambitny, ale o ambitne cele warto walczyć.
Taka kwota pozwoliłaby mi zrezygnować z części mniej interesujących zleceń zawodowych i skupić się na tym, o czym marzę od dawna – napisaniu książki o historii kuchni. O czym dokładnie? Ciiii, to jeszcze tajemnica!

Dołącz do grona Patronów!

Wesprzyj działalność Autora Przeszłość od kuchni już teraz!

Zostań Patronem

Najnowsi Patroni

SpoilerMaster
SpoilerMaster
10 zł

Chcielibyśmy Cię poinformować o ryzykach, związanych z Twoim zaangażowaniem finansowym. Przekazując środki na realizację pasji Twojego ulubionego Twórcy prosimy, abyś wziął/wzięła pod uwagę kilka kwestii.