Mazurska Akademia Wypieków Tradycyjnych
Progi wsparcia
Dziękujemy, że dostrzeżona został przez Ciebie nasza działalność i wspierasz ją. Chcemy być niezależni od koncernów spożywczych i wielkich producentów wyrobów chlebopodobnych. A wiemy, że niezależność kosztuje. Chcemy dostarczać Ci informacji i wiedzy dotyczącej zbóż pradawnych, przetworów, w szczególności mąki z której można piec prawdziwy, zdrowy chleb. Zapraszamy Cię do kręgu przyjaciół MAWT.
Otrzymujesz dostęp do zamkniętej grupy Patronów na Facebooku "Mazurska Akademia Wypieków Tradycyjnych
Dziękujemy za Twoje wsparcie i zapraszamy Cię w świat pradawnych zbóż, gdzie można zjeść i nauczyć się wypiekać prawdziwy, zdrowy chleb. Aby zostać mistrzem trzeba chcieć rozpocząć naukę. Ty właśnie zaczynasz podążać właściwą drogą. Zapraszamy cię do kręgu przyjaciół MAWT.
Otrzymujesz:
- 3 % zniżki na zakupy w sklepie internetowym Eko Złotna.
- 5 % zniżki na kursy i warsztaty organizowane przez MAWT.
- Dostęp do zamkniętej grupy Patronów na Facebooku "Mazurska Akademia Wypieków Tradycyjnych".
Dziękujemy za Twoje wsparcie. Doceniamy Twoje zaangażowanie. Podążasz drogą ku zrozumieniu czym są pradawne ziarna i w jaki sposób mogą Ci pomóc w życiu. Coś, co niedawno wydawało Ci się zupełnie niezrozumiałe teraz zaczyna nabierać sensu. Zapraszamy Cię do kręgu przyjaciół MAWT.
Otrzymujesz od nas:
- 5 % zniżki na zakupy w internetowym sklepie Eko Złotna.
- 10 % zniżki na szkolenia i warsztaty organizowane przez MAWT .
- Możliwość bezpłatnego odwiedzenia Eko Złotnej i uczestnictwa w pokazie przemiału ziarna oraz zwiedzaniu gospodarstwa i młyna.
- Fartuch kuchenny z logo MAWT (jednorazowo).
- Dostęp do zamkniętej grupy Patronów na Facebooku "Mazurska Akademia Wypieków Tradycyjnych".
Dziękujemy Ci za zaufanie. Twoje zaangażowanie w nasz projekt napawa nas otuchą i pozwala z optymizmem patrzyć w przyszłość upraw i wykorzystania pradawnych zbóż w kuchni Polaków. Poziom mistrzowski zobowiązuje nas wobec Ciebie do działania. Tylko wytężona praca i profesjonalizm, a także serce czynią Mistrza. Zapraszamy Cię do grona przyjaciół MAWT.
Oferujemy Ci :
- 10 % zniżki na zakupy w naszym internetowym sklepie Eko Złotna.
- 50 % zniżki na szkolenia i warsztaty organizowane w MAWT ( raz w ciągu roku kalendarzowego ).
- Bezpłatny pobyt weekendowy w naszym gospodarstwie połączony z pokazem przemiału zbóż w naszym młynie ( raz w ciągu roku kalendarzowego).
- Fartuch kuchenny z logo MAWT (jednorazowo). - Dostęp do zamkniętej grupy Patronów na Facebooku "Mazurska Akademia Wypieków Tradycyjnych".
Choć to tytuł szachowy a nie piekarniczy to z pewnością na niego zasługujesz. Twoja ofiarność i zaufanie do naszej idei zasługuje na najwyższe uznanie. Wspierając nas w ten sposób dajesz wszystkim szansę na poznanie pradawnych zbóż i zastosowanie ich w polskiej kuchni. Jesteś prawdziwym Mecenasem idei powrotu do zdrowego i smacznego chleba. Ogromne podziękowanie za Twoja hojność.
Oferujemy Ci:
- 10 % zniżki na zakupy w naszym internetowym sklepie Eko Złotna.
- Bezpłatny udział w trzydniowych warsztatach organizowanych w MAWT (raz w ciągu roku kalendarzowego).
- Bezpłatny weekendowy pobyt dla 2 osób w naszym gospodarstwie połączony z pokazem przemiału zbóż w naszym młynie ( raz w ciągu roku kalendarzowego).
- Fartuch kuchenny z logo MAWT (jednorazowo).
- Dostęp do zamkniętej grupy Patronów na Facebooku "Mazurska Akademia Wypieków Tradycyjnych".
Kup wsparcie na prezent!
Podaruj znajomemu subskrypcję Autora Mazurska Akademia Wypieków Tradycyjnych w formie kuponu podarunkowego.
Zobacz jak działają kuponyMAWT powstał z inicjatywy rodziny Stankiewiczów prowadzących ekologiczne gospodarstwo rolne Eko Złotna na Mazurach oraz mistrza Czesława Meusa uznawanego w świecie piekarzy za ,,Jednoosobowy Instytutem Chleba", konsultanta branżowego, aktywnego popularyzatora bio żywności i znanego działacza Stowarzyszenia Polska Ekologia.
W gospodarstwie Eko Złotna uprawiane są pradawne odmiany zbóż. Ziarna mielone są na żarnach, w ten sposób powstaje prawdziwa, w pełni ekologiczna całoziarnowa mąka razowa. Prawidłowa jej klasyfikacja i umiejętność wypieku pieczywa oraz przygotowania innych produktów, zainspirowały założycieli do powołania Akademii, która otworzyła swoje podwoje w listopadzie 2022 roku w ramach Stowarzyszenia Eko Złotna.
Zadaniem Akademii jest:
1. propagowanie bioróżnorodności w rolnictwie i produkcji ekologicznej,
2. propagowanie uprawy zbóż i mąk pochodzących z przemiału ich pradawnych odmian takich, jak: orkisz, samopsza ,płaskurka, krzyca, trispa, persa, kamut,
3. propagowanie przemiału zbóż w młynach żarnowych,
4. propagowanie spożycia pieczywa przegotowanego z ekologicznych całoziarnowych razowych mąk,
5. propagowanie dziedzictwa kulinarnego Warmii i Mazur,
6.nauka wypieku tradycyjnego pieczywa z mąk razowych pochodzących z przemiału żarnowego zbóż pradawnych,
7. nauka wypieku innego pieczywa i ciast z mąk razowych,
8. nauka gotowania przy wykorzystaniu ziaren zbóż pradawnych.
W ramach Akademii prowadzone są spotkania, szkolenia i warsztaty, których celem jest propagowanie ekologicznych pradawnych zbóż i mąk i nauka ich wykorzystywania w kuchni w celu poprawy swojego zdrowia.
Założyciele Akademii Czesław Meus i Bohdan Stankiewicz
Podstawowym celem działań podejmowanych w ramach Akademii jest budowa świadomości konsumentów w zakresie spożywanego pieczywa, mąk i ziaren zbóż pradawnych oraz produktów pochodzących z ekologicznego rolnictwa i przetwórstwa.
Wysiłki i działania Akademii zostały już dostrzeżone przez różne gremia. W 2022 roku w Plebiscycie Ekologicznym ORGANIC LIFE TOP 50 gospodarstwo Eko Złotna zostało wyróżnione za działalność w zakresie uprawy zbóż pradawnych. W 2023 r. w konkursie organizowanym przez Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie gospodarstwo zostało uznane za najlepsze ekologiczne gospodarstwo w woj. warmińsko-mazurskim. W tym samym roku idea Akademii zdobyła uznanie jury w XXIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu "Sposób na Sukces" organizowanego pod patronatem Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej. Również samorząd województwa warmińsko-mazurskiego docenił nasze działania przyznając nam certyfikat i przyjmując do sieci ,,Dziedzictwa Kulinarnego Warmia - Mazury".
Cele
- 2 000 zł miesięcznie
- 2 000 zł brakuje
- 7 000 zł miesięcznie
- 7 000 zł brakuje
- 15 000 zł miesięcznie
- 15 000 zł brakuje
Dołącz do grona Patronów!
Wesprzyj działalność Autora Mazurska Akademia Wypieków Tradycyjnych już teraz!
Najnowsi Patroni
Ryzyko
Chcielibyśmy Cię poinformować o ryzykach, związanych z Twoim zaangażowaniem finansowym. Przekazując środki na realizację pasji Twojego ulubionego Twórcy prosimy, abyś wziął/wzięła pod uwagę kilka kwestii.