Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Progi wsparcia
Dziękuję! Stawiasz mi wirtualne lody, które uwielbiam, a najbardziej tworzyć nowe receptury 🙃
Twoje wsparcie pomaga mi kontynuować tworzenie treści pełnych smaku i wiedzy kulinarnej.
Podzielę się z Tobą przepisem na coś dobrego 🤭
Powiedz jakie dania czy składniki Cię najbardziej interesują (słodkie, wytrawne? czekolada, ser, brokuł?), a ja coś smacznego wynajdę w swoim kulinarnym kajeciku 🍽️
Merci! Grazie! Danke!
Za 10 zł można kupić kawałek dobrego sera czy lokalnego wypieku.
Twoje wsparcie pomaga mi poszerzać kulinarne horyzonty i odkrywać nowe smaki.
Dlatego chcę się z Tobą podzielić rekomendacją, czego musisz spróbować na swojej kolejnej zagranicznej wyprawie. Napisz, gdzie planujesz jechać, a ja Ci podpowiem, jaki smakołyk jest warty degustacji.
A jak się nie wybierasz w zagraniczną podróż, to pomogę Ci się w nią wybrać bez wychodzenia z domu: właśnie poprzez jedzenie.
Napisz, dokąd chcesz się udać 🙃
Dziękuję!
Za 30 zł ugotuję wyborny obiad, bo wolę sama ją stworzyć niż iść do restauracji. Dlaczego?
Bo mam niewyczerpane zasoby zwariowanych pomysłów na przeróżne foodpairingi.
Tylko niektóre zawarłam w swoim ebooku „Foodpairingowa uczta”.
W podziękowaniu chcę Ci podarować tą smakowitą książkę – zasiądź do stołu razem ze mną 🤗
PS Podzielę się z Tobą też swoim przepisem i polecę Ci, czego musisz spróbować na zagranicznej wyprawie 🌍
Jestem wzruszona!
To dla mnie zaszczyt, że chcesz mnie wspierać taką kwotą. Dzięki temu mogę rozwijać swoje plany, a jednym z nich są warsztaty kulinarne.
Dlatego zapraszam Cię na jedne wybrane zajęcia z Wyzwania kulinarnego 2024 (spotykamy się online, wyślę Ci szczegóły: tematy, daty spotkań – wybierzesz swój ulubiony temat, a może największą… kulinarną obawę?)
PS Wszystkie prezenty z poprzednich progów oczywiście są Twoje 🤗
Wow! Co za wsparcie i zaufanie z Twojej strony. Nawet nie wiesz, ile to dla mnie znaczy 😊
Zapraszam Cię na spotkanie online: porozmawiamy (pewnie) o jedzeniu 🙃
Odpowiem na Twoje pytania, wątpliwości dotyczące gotowania, pieczenia, tworzenia przepisów na domowe uczty, jak i receptur na produkty dostępne w sklepie.
Pomogę Ci opracować menu na rodzinne spotkanie.
To Ty decydujesz, o co chcesz mnie zapytać 😊
PS Wszystkie prezenty z poprzednich progów oczywiście są Twoje 🤗
Kup wsparcie na prezent!
Podaruj znajomemu subskrypcję Autora Nauka na talerzu - Marta Szumiata w formie kuponu podarunkowego.
Zobacz jak działają kuponyCześć!
Cieszę się, że tu jesteś 😊 Najprawdopodobniej zainteresował Cię mój profil, więc pozwól, że trochę opowiem Ci o sobie.
Kim jestem?
Mogłabym siebie opisać jednym słowem – 'foodie'. Jestem ogromną pasjonatką żywności, gotowania, pieczenia i chyba wszystkiego, co dotyczy jedzenia, łącznie z jego spożywaniem 🤭. Żywność jest nie tylko moim hobby, ale i ścieżką zawodową.
Próbowałam oszukać przeznaczenie studiując Inżynierię Materiałową na Politechnice Warszawskiej. Nie przekonał mnie jednak nawet kilkumiesięczny staż w japońskim instytucie NIMS w Tsukubie. W końcu wylądowałam na SGGW, by studiować Technologię Żywności i Żywienie Człowieka, a następnie Projektowanie Żywności.
Miałam okazję uczyć się od najlepszych w tej dziedzinie: spędziłam cały semestr na Wageningen University & Research. Pobyt w Holandii otworzył mi oczy i umysł. Odkryłam wspaniały świat gastronomii molekularnej, która tłumaczy gotowanie za pomocą chemii i fizyki. Tam pokochałam jedzenie jeszcze bardziej (a myślałam, że bardziej się już nie da 🤭)!
Nie chciałam, by powrót do kraju zakończył moją przygodę z gastronomią molekularną, więc postanowiłam kontynuować tę podróż i odkrywać nieznane mi jeszcze szlaki. Szukałam wciąż nowych książek i artykułów na ten temat. Wszystkie były w języku angielskim (z nielicznymi polskimi wyjątkami).
Gastronomia molekularna w Polsce jest wciąż nie do końca znana, a jeśli ktoś o niej słyszał, to nie zawsze są to prawidłowe informacje. Postanowiłam, że upowszechnię tę dyscyplinę naukową, która zajmuje się chemicznymi i fizycznymi zmianami i procesami zachodzącymi podczas gotowania. Tak pojawił się pomysł, by prowadzić bloga o tematyce kulinarnej, ale od naukowej strony. Powstała więc Nauka na talerzu.pl 🍽.
Nauka na talerzu
Co znajdziesz na moim blogu?
- Podstawy różnych technik kulinarnych: gotowania, pieczenia, smażenia, sous-vide itp.
- Artykuły na temat odczuwania smaków: umami, gorzki, słony, kwaśny, słodki.
- Opis głównych składników żywności: wody, białek, węglowodanów, tłuszczy, witamin i minerałów.
- Sposoby przygotowania różnych dań: idealnego rosołu, steka, jaja na miękko, kruchego ciasta, gofrów, naleśników, bezy i wiele innych.
- Wywiady z ciekawymi osobami ze świata gastronomii, które dzielą się swoją ogromną wiedzą i doświadczeniem: Norbertem Sokołowskim z Pałacu w Wilanowie, Marcinem Wojtasikiem z Yatta Ramen, Maciejem Mikrutem z Baron The Family, a kolejne już w planach.
- Chemiczne i fizyczne aspekty żywności: wiązania międzycząsteczkowe i sposoby przenoszenia energii.
- Informacje o różnych, konkretnych składnikach, takich jak: gluten, szparagi, ogórki, dashi, mochi, katsuobushi, oliwa z oliwek, mleko, ser karmelowy i wiele innych.
- Zasady budowania dań.
- Podstawy foodpairingu.
- Nietuzinkowe przepisy na zaskakujące dania 🤗.
Dzielenie się swoją wiedzą z moimi Czytelnikami (może należysz do tego grona 😉) sprawia mi wiele radości. Chcę pisać dobre, rzetelne, wyczerpujące dany temat artykuły. W ich napisanie muszę włożyć sporo pracy, choć nie traktuję jej jako przykrego obowiązku, a prawdziwą przyjemność 🥰.
Plany na przyszłość
Rozpoczynam pracę nad cukierniczym poradnikiem. Opiszę w nim podstawowe rodzaje ciast od podszewki: kruche, drożdżowe, ucierane, parzone i francuskie. Po lekturze tego e-booka żaden wypiek nie będzie miał już przed Tobą tajemnic: zawsze Ci wyjdzie ciasto drożdżowe czy szarlotka, a co więcej, nauczę Cię jak zamieniać jedne składniki na drugie i jak urozmaicać (a nawet tworzyć) przepisy! Podoba Ci się taki pomysł? 😊 Muszę jeszcze zdobyć dobry sprzęt, by sfotografować te wszystkie pyszności. Chcę, żeby pociekła Ci ślinka i byś od razu włączył piekarnik i zakasał rękawy do pracy 🤭.
Jednak moim wielkim marzeniem (od dawien dawna) jest napisać książkę w wersji papierowej. Na początku tego procesu w mojej głowie miałam tak wiele zagadnień i koncepcji do przedstawiania, że nie wiedziałam co wybrać. Teraz mam już jasno sprecyzowany temat: gastronomia molekularna (czyli jak nauka może nam pomóc w codziennym gotowaniu, a nie tylko w wyszukanych restauracjach). Już nawet napisałam pierwszą wersję, ale to dopiero początek długiej przeprawy. Czeka mnie redakcja, korekta, przygotowanie grafik (pracuje już nad nimi świetny w swym fachu Mikołaj) i wiele poprawek. Ale jak na pewno się domyślacie, że wiążę się z tym także sporo kosztów.
Książkę planuję wydać sama, więc kanały sprzedaży będę organizować również samodzielnie. Dlatego chciałabym poszerzyć swoje zasięgi i dotrzeć do jak największej liczby odbiorców, co w dzisiejszych czasach jest niemalże niemożliwe bez reklamy.
Chciałabym dodatkowo prowadzić kanał na YouTube, bym mogła Wam przedstawić tą wiedzę również w formie wizualnej i praktycznej, np. przedstawiając w kuchni różne metody kulinarne. Już go nawet założyłam i zamieściłam pierwsze nagranie, jednak brakuje mi do tego projektu profesjonalnego sprzętu i miejsca.
Prowadzę również konto na Instagramie, gdzie dzielę się różnymi inspiracjami na dania z wykorzystaniem podstaw foodpairingu. Tu też przydałby się profesjonalny aparat.
https://www.instagram.com/naukanatalerzu/
Pomysłów i planów jest mnóstwo, mam nadzieję, że uda mi się je wszystkie zrealizować, w bliższej lub dalszej przyszłości. Skupiam się jednak na tym w 100%, więc bez Twojego finansowego wsparcia trudno będzie to wszystko osiągnąć. A jeśli nie możesz sobie na nie pozwolić, to zapraszam Cię do grona moich Czytelników - to dla mnie największa radość! Dziękuję! 🤗
Cele
- 20 000 zł
- 18 570 zł brakuje
Bo gotowanie jest tworzeniem, a kucharz artystą! Ze składników, którymi dysponujesz, przy użyciu technik kulinarnych, które znasz i z wyobraźni, której nic nie ogranicza, możesz stworzyć prawdziwe dzieła sztuki. Wiedza, którą znajdziesz w tej książce, pomoże Ci w komponowaniu tak smakowitych dań, że teraz nawet nie jesteś w stanie sobie tego wyobrazić 🤭.
PS Książka ma niekonwencjonalny spis treści w formie Menu. Więcej nie zdradzę, bo chcę narobić Ci na nią apetytu 🤭
- 35 000 zł
- 33 570 zł brakuje
Chciałabym też prowadzić kanał na YouTube, by gotować z Tobą na żywo. Potrzebny jest do tego odpowiedni sprzęt i fajna kuchnia 🤭
Dołącz do grona Patronów!
Wesprzyj działalność Autora Nauka na talerzu - Marta Szumiata już teraz!
Najnowsi Patroni
Ryzyko
Chcielibyśmy Cię poinformować o ryzykach, związanych z Twoim zaangażowaniem finansowym. Przekazując środki na realizację pasji Twojego ulubionego Twórcy prosimy, abyś wziął/wzięła pod uwagę kilka kwestii.