Avatar użytkownika

Nauka na talerzu - Marta Szumiata

3
patronów
70 
miesięcznie
930 
łącznie
3
patronów
70 zł 930 zł
miesięcznie łącznie

Progi wsparcia

5 zł miesięcznie
Dziękuję 😊 5 złotych to kwota wystarczająca w sam raz na gałkę najlepszych lodów, które uwielbiam 😍 Zdradzę Ci, gdzie zjeść najlepsze lody pod Słońcem 🤭🍧
10 zł miesięcznie
Wybierz 10 zł
49 dostępnych miejsc
Dziękuję 😊 Za tą kwotę można już zjeść niezłą porcję lodów, a szczególnie domowych. Czy zdarzyło Ci się kiedyś zrobić lody w domu? Jeśli nie, to zachęcam Cię do spróbowania z moim przepisem, który przygotuję specjalnie dla Ciebie 😉
30 zł miesięcznie
Wybierz 30 zł
28 dostępnych miejsc
Dziękuję 😊 Zapraszam Cię na wspólne gotowanie, będziesz mógł w nim uczestniczyć z dowolnego miejsca na Ziemi, bo spotkamy się online (chyba, że chcesz mnie odwiedzić w Norwegii 😜) . Widzimy się raz w miesiącu na pysznej uczcie 😋
50 zł miesięcznie
Wybierz 50 zł
25 dostępnych miejsc
Dziękuję 😊 To duża kwota, która pozwoli mi przybliżyć się do realizacji moich celów, m.in zakupu profesjonalnego sprzętu 📸🎙📽 Chcę Ci się odwdzięczyć: już do Ciebie leci mój smakowity e-book "Foodpairingowa uczta" 🍽️
Zapraszam Cię również na comiesięczne wspólne gotowanie online 😋
100 zł miesięcznie
Wybierz 100 zł
20 dostępnych miejsc
Dziękuję 😊 To naprawdę ogromna pomoc! Sprawisz, że moja papierowa książką ujrzy światło dzienne. Dostaniesz ją ode mnie w prezencie wraz z moim autografem 🤗 A już teraz wysyłam Ci mojego e-booka "Foodpairingowa uczta" 🍽️
Zapraszam Cię również na comiesięczne wspólne gotowanie online 😋

Kup wsparcie na prezent!

Podaruj znajomemu subskrypcję Autora Nauka na talerzu - Marta Szumiata w formie kuponu podarunkowego.

Zobacz jak działają kupony
Kup na prezent

O autorze

Cześć! Jestem ogromną pasjonatką żywności, gotowania, pieczenia i chyba wszystkiego, co dotyczy jedzenia, łącznie z jego spożywaniem 😊. Chcę się dzielić z innymi swoją miłością do jedzenia, dlatego postanowiłam pisać bloga, ale dość nietuzinkowego, bo o jedzeniu, ale z naukowej perspektywy.

Cześć!

Cieszę się, że tu jesteś 😊 Najprawdopodobniej zainteresował Cię mój profil, więc pozwól, że trochę opowiem Ci o sobie.

Kim jestem?

Mogłabym siebie opisać jednym słowem – 'foodie'. Jestem ogromną pasjonatką żywności, gotowania, pieczenia i chyba wszystkiego, co dotyczy jedzenia, łącznie z jego spożywaniem 🤭. Żywność jest nie tylko moim hobby, ale i ścieżką zawodową.

Próbowałam oszukać przeznaczenie studiując Inżynierię Materiałową na Politechnice Warszawskiej. Nie przekonał mnie jednak nawet kilkumiesięczny staż w japońskim instytucie NIMS w Tsukubie. W końcu wylądowałam na SGGW, by studiować Technologię Żywności i Żywienie Człowieka, a następnie Projektowanie Żywności.

Miałam okazję uczyć się od najlepszych w tej dziedzinie: spędziłam cały semestr na Wageningen University & Research. Pobyt w Holandii otworzył mi oczy i umysł. Odkryłam wspaniały świat gastronomii molekularnej, która tłumaczy gotowanie za pomocą chemii i fizyki. Tam pokochałam jedzenie jeszcze bardziej (a myślałam, że bardziej się już nie da 🤭)!

Nie chciałam, by powrót do kraju zakończył moją przygodę z gastronomią molekularną, więc postanowiłam kontynuować tę podróż i odkrywać nieznane mi jeszcze szlaki. Szukałam wciąż nowych książek i artykułów na ten temat. Wszystkie były w języku angielskim (z nielicznymi polskimi wyjątkami).

Gastronomia molekularna w Polsce jest wciąż nie do końca znana, a jeśli ktoś o niej słyszał, to nie zawsze są to prawidłowe informacje. Postanowiłam, że upowszechnię tę dyscyplinę naukową, która zajmuje się chemicznymi i fizycznymi zmianami i procesami zachodzącymi podczas gotowania. Tak pojawił się pomysł, by prowadzić bloga o tematyce kulinarnej, ale od naukowej strony. Powstała więc Nauka na talerzu.pl 🍽.

naukanatalerzu.pl

https://naukanatalerzu.pl/

Nauka na talerzu

Co znajdziesz na moim blogu?

  • Podstawy różnych technik kulinarnych: gotowania, pieczenia, smażenia, sous-vide itp.
  • Artykuły na temat odczuwania smaków: umami, gorzki, słony, kwaśny, słodki.
  • Opis głównych składników żywności: wody, białek, węglowodanów, tłuszczy, witamin i minerałów.
  • Sposoby przygotowania różnych dań: idealnego rosołu, steka, jaja na miękko, kruchego ciasta, gofrów, naleśników, bezy i wiele innych.
  • Wywiady z ciekawymi osobami ze świata gastronomii, które dzielą się swoją ogromną wiedzą i doświadczeniem: Norbertem Sokołowskim z Pałacu w Wilanowie, Marcinem Wojtasikiem z Yatta Ramen, Maciejem Mikrutem z Baron The Family, a kolejne już w planach.
  • Chemiczne i fizyczne aspekty żywności: wiązania międzycząsteczkowe i sposoby przenoszenia energii.
  • Informacje o różnych, konkretnych składnikach, takich jak: gluten, szparagi, ogórki, dashi, mochi, katsuobushi, oliwa z oliwek, mleko, ser karmelowy i wiele innych.
  • Zasady budowania dań.
  • Podstawy foodpairingu.
  • Nietuzinkowe przepisy na zaskakujące dania 🤗.

Dzielenie się swoją wiedzą z moimi Czytelnikami (może należysz do tego grona 😉) sprawia mi wiele radości. Chcę pisać dobre, rzetelne, wyczerpujące dany temat artykuły. W ich napisanie muszę włożyć sporo pracy, choć nie traktuję jej jako przykrego obowiązku, a prawdziwą przyjemność 🥰.

Plany na przyszłość

Rozpoczynam pracę nad cukierniczym poradnikiem. Opiszę w nim podstawowe rodzaje ciast od podszewki: kruche, drożdżowe, ucierane, parzone i francuskie. Po lekturze tego e-booka żaden wypiek nie będzie miał już przed Tobą tajemnic: zawsze Ci wyjdzie ciasto drożdżowe czy szarlotka, a co więcej, nauczę Cię jak zamieniać jedne składniki na drugie i jak urozmaicać (a nawet tworzyć) przepisy! Podoba Ci się taki pomysł? 😊 Muszę jeszcze zdobyć dobry sprzęt, by sfotografować te wszystkie pyszności. Chcę, żeby pociekła Ci ślinka i byś od razu włączył piekarnik i zakasał rękawy do pracy 🤭.

Jednak moim wielkim marzeniem (od dawien dawna) jest napisać książkę w wersji papierowej. Na początku tego procesu w mojej głowie miałam tak wiele zagadnień i koncepcji do przedstawiania, że nie wiedziałam co wybrać. Teraz mam już jasno sprecyzowany temat: gastronomia molekularna (czyli jak nauka może nam pomóc w codziennym gotowaniu, a nie tylko w wyszukanych restauracjach). Już nawet napisałam pierwszą wersję, ale to dopiero początek długiej przeprawy. Czeka mnie redakcja, korekta, przygotowanie grafik (pracuje już nad nimi świetny w swym fachu Mikołaj) i wiele poprawek. Ale jak na pewno się domyślacie, że wiążę się z tym także sporo kosztów.

Książkę planuję wydać sama, więc kanały sprzedaży będę organizować również samodzielnie. Dlatego chciałabym poszerzyć swoje zasięgi i dotrzeć do jak największej liczby odbiorców, co w dzisiejszych czasach jest niemalże niemożliwe bez reklamy.

Chciałabym dodatkowo prowadzić kanał na YouTube, bym mogła Wam przedstawić tą wiedzę również w formie wizualnej i praktycznej, np. przedstawiając w kuchni różne metody kulinarne. Już go nawet założyłam i zamieściłam pierwsze nagranie, jednak brakuje mi do tego projektu profesjonalnego sprzętu i miejsca.

Prowadzę również konto na Instagramie, gdzie dzielę się różnymi inspiracjami na dania z wykorzystaniem podstaw foodpairingu. Tu też przydałby się profesjonalny aparat.

https://www.instagram.com/naukanatalerzu/

Pomysłów i planów jest mnóstwo, mam nadzieję, że uda mi się je wszystkie zrealizować, w bliższej lub dalszej przyszłości. Skupiam się jednak na tym w 100%, więc bez Twojego finansowego wsparcia trudno będzie to wszystko osiągnąć. A jeśli nie możesz sobie na nie pozwolić, to zapraszam Cię do grona moich Czytelników - to dla mnie największa radość! Dziękuję! 🤗

Cele Autora

Moja wymarzona książka 😍
  • 20 000 zł
  • 19 070 zł brakuje
4%
Moim marzeniem jest wydać książkę na temat gastronomii molekularnej, czyli jak wykorzystać chemię i fizykę w przygotowywaniu żywności. Chcę w niej pokazać, jak wykorzystać tę wiedzę w praktyce. Wytłumaczę Ci dlaczego i w jaki sposób budowa chemiczna wpływa na dania, które przyrządzamy. Ta wiedza pozwoli Ci udoskonalić umiejętności kulinarne i umożliwi tworzenie perfekcyjnych potraw 🤗.

Bo gotowanie jest tworzeniem, a kucharz artystą! Ze składników, którymi dysponujesz, przy użyciu technik kulinarnych, które znasz i z wyobraźni, której nic nie ogranicza, możesz stworzyć prawdziwe dzieła sztuki. Wiedza, którą znajdziesz w tej książce, pomoże Ci w komponowaniu tak smakowitych dań, że teraz nawet nie jesteś w stanie sobie tego wyobrazić 🤭.

PS Książka ma niekonwencjonalny spis treści w formie Menu. Więcej nie zdradzę, bo chcę narobić Ci na nią apetytu 🤭

Profesjonalny sprzęt
  • 35 000 zł
  • 34 070 zł brakuje
2%
Pisanie pisaniem, ale dobrze jest słowa przedstawić na obrazie. Do tego niezbędny mi jest dobry aparat fotograficzny, który umożliwiłby profesjonalne ilustrowanie bloga oraz dzielenie się z innymi moimi pomysłami na niesamowite dania. Nierozłącznie z obrazem w parze idzie światło, a sprzęt do odpowiedniego oświetlenia to niestety kolejna inwestycja. Bo przecież je się oczami 😉

Chciałabym też prowadzić kanał na YouTube, by gotować z Tobą na żywo. Potrzebny jest do tego odpowiedni sprzęt i fajna kuchnia 🤭

Dołącz do grona Patronów!

Wesprzyj działalność Autora Nauka na talerzu - Marta Szumiata już teraz!

Zostań Patronem

Najnowsi Patroni

Mateusz Wąsiński
Mateusz Wąsiński
10 zł
drops dropski
drops dropski
30 zł
Monika Kraft
Monika Kraft
30 zł
Maciej Wędrowiec
Maciej Wędrowiec
30 zł
Ariel Gimziński
Ariel Gimziński
30 zł

Chcielibyśmy Cię poinformować o ryzykach, związanych z Twoim zaangażowaniem finansowym. Przekazując środki na realizację pasji Twojego ulubionego Twórcy prosimy, abyś wziął/wzięła pod uwagę kilka kwestii.