Avatar użytkownika

Nauka na talerzu - Marta Szumiata

1
patron
30 
miesięcznie
1 190 
łącznie
1
patron
30 zł 1 190 zł
miesięcznie łącznie

Progi wsparcia

Obrazek progu
5 zł miesięcznie
SMACZNE KĄSKI
Dziękuję! Stawiasz mi wirtualne lody, które uwielbiam, a najbardziej tworzyć nowe receptury 🙃
Twoje wsparcie pomaga mi kontynuować tworzenie treści pełnych smaku i wiedzy kulinarnej.
Podzielę się z Tobą przepisem na coś dobrego 🤭
Powiedz jakie dania czy składniki Cię najbardziej interesują (słodkie, wytrawne? czekolada, ser, brokuł?), a ja coś smacznego wynajdę w swoim kulinarnym kajeciku 🍽️
Obrazek progu
10 zł miesięcznie
Wybierz 10 zł
30 dostępnych miejsc
KULINARNA PODRÓŻ
Merci! Grazie! Danke!
Za 10 zł można kupić kawałek dobrego sera czy lokalnego wypieku.
Twoje wsparcie pomaga mi poszerzać kulinarne horyzonty i odkrywać nowe smaki.
Dlatego chcę się z Tobą podzielić rekomendacją, czego musisz spróbować na swojej kolejnej zagranicznej wyprawie. Napisz, gdzie planujesz jechać, a ja Ci podpowiem, jaki smakołyk jest warty degustacji.
A jak się nie wybierasz w zagraniczną podróż, to pomogę Ci się w nią wybrać bez wychodzenia z domu: właśnie poprzez jedzenie.
Napisz, dokąd chcesz się udać 🙃
Obrazek progu
30 zł miesięcznie
Wybierz 30 zł
29 dostępnych miejsc
EKSPLORATOR SMAKU
Dziękuję!
Za 30 zł ugotuję wyborny obiad, bo wolę sama ją stworzyć niż iść do restauracji. Dlaczego?
Bo mam niewyczerpane zasoby zwariowanych pomysłów na przeróżne foodpairingi.
Tylko niektóre zawarłam w swoim ebooku „Foodpairingowa uczta”.
W podziękowaniu chcę Ci podarować tą smakowitą książkę – zasiądź do stołu razem ze mną 🤗
PS Podzielę się z Tobą też swoim przepisem i polecę Ci, czego musisz spróbować na zagranicznej wyprawie 🌍
Obrazek progu
50 zł miesięcznie
Wybierz 50 zł
25 dostępnych miejsc
MasterChef
Jestem wzruszona!
To dla mnie zaszczyt, że chcesz mnie wspierać taką kwotą. Dzięki temu mogę rozwijać swoje plany, a jednym z nich są warsztaty kulinarne.
Dlatego zapraszam Cię na jedne wybrane zajęcia z Wyzwania kulinarnego 2024 (spotykamy się online, wyślę Ci szczegóły: tematy, daty spotkań – wybierzesz swój ulubiony temat, a może największą… kulinarną obawę?)
PS Wszystkie prezenty z poprzednich progów oczywiście są Twoje 🤗
Obrazek progu
100 zł miesięcznie
Wybierz 100 zł
20 dostępnych miejsc
WIRTUOZ SMAKU
Wow! Co za wsparcie i zaufanie z Twojej strony. Nawet nie wiesz, ile to dla mnie znaczy 😊
Zapraszam Cię na spotkanie online: porozmawiamy (pewnie) o jedzeniu 🙃
Odpowiem na Twoje pytania, wątpliwości dotyczące gotowania, pieczenia, tworzenia przepisów na domowe uczty, jak i receptur na produkty dostępne w sklepie.
Pomogę Ci opracować menu na rodzinne spotkanie.
To Ty decydujesz, o co chcesz mnie zapytać 😊
PS Wszystkie prezenty z poprzednich progów oczywiście są Twoje 🤗

Kup wsparcie na prezent!

Podaruj znajomemu subskrypcję Autora Nauka na talerzu - Marta Szumiata w formie kuponu podarunkowego.

Zobacz jak działają kupony
Kup na prezent

O autorze

Cześć! Jestem ogromną pasjonatką żywności, gotowania, pieczenia i chyba wszystkiego, co dotyczy jedzenia, łącznie z jego spożywaniem 😊. Chcę się dzielić z innymi swoją miłością do jedzenia, dlatego postanowiłam pisać bloga, ale dość nietuzinkowego, bo o jedzeniu, ale z naukowej perspektywy.

Cześć!

Cieszę się, że tu jesteś 😊 Najprawdopodobniej zainteresował Cię mój profil, więc pozwól, że trochę opowiem Ci o sobie.

Kim jestem?

Mogłabym siebie opisać jednym słowem – 'foodie'. Jestem ogromną pasjonatką żywności, gotowania, pieczenia i chyba wszystkiego, co dotyczy jedzenia, łącznie z jego spożywaniem 🤭. Żywność jest nie tylko moim hobby, ale i ścieżką zawodową.

Próbowałam oszukać przeznaczenie studiując Inżynierię Materiałową na Politechnice Warszawskiej. Nie przekonał mnie jednak nawet kilkumiesięczny staż w japońskim instytucie NIMS w Tsukubie. W końcu wylądowałam na SGGW, by studiować Technologię Żywności i Żywienie Człowieka, a następnie Projektowanie Żywności.

Miałam okazję uczyć się od najlepszych w tej dziedzinie: spędziłam cały semestr na Wageningen University & Research. Pobyt w Holandii otworzył mi oczy i umysł. Odkryłam wspaniały świat gastronomii molekularnej, która tłumaczy gotowanie za pomocą chemii i fizyki. Tam pokochałam jedzenie jeszcze bardziej (a myślałam, że bardziej się już nie da 🤭)!

Nie chciałam, by powrót do kraju zakończył moją przygodę z gastronomią molekularną, więc postanowiłam kontynuować tę podróż i odkrywać nieznane mi jeszcze szlaki. Szukałam wciąż nowych książek i artykułów na ten temat. Wszystkie były w języku angielskim (z nielicznymi polskimi wyjątkami).

Gastronomia molekularna w Polsce jest wciąż nie do końca znana, a jeśli ktoś o niej słyszał, to nie zawsze są to prawidłowe informacje. Postanowiłam, że upowszechnię tę dyscyplinę naukową, która zajmuje się chemicznymi i fizycznymi zmianami i procesami zachodzącymi podczas gotowania. Tak pojawił się pomysł, by prowadzić bloga o tematyce kulinarnej, ale od naukowej strony. Powstała więc Nauka na talerzu.pl 🍽.

naukanatalerzu.pl

https://naukanatalerzu.pl/

Nauka na talerzu

Co znajdziesz na moim blogu?

  • Podstawy różnych technik kulinarnych: gotowania, pieczenia, smażenia, sous-vide itp.
  • Artykuły na temat odczuwania smaków: umami, gorzki, słony, kwaśny, słodki.
  • Opis głównych składników żywności: wody, białek, węglowodanów, tłuszczy, witamin i minerałów.
  • Sposoby przygotowania różnych dań: idealnego rosołu, steka, jaja na miękko, kruchego ciasta, gofrów, naleśników, bezy i wiele innych.
  • Wywiady z ciekawymi osobami ze świata gastronomii, które dzielą się swoją ogromną wiedzą i doświadczeniem: Norbertem Sokołowskim z Pałacu w Wilanowie, Marcinem Wojtasikiem z Yatta Ramen, Maciejem Mikrutem z Baron The Family, a kolejne już w planach.
  • Chemiczne i fizyczne aspekty żywności: wiązania międzycząsteczkowe i sposoby przenoszenia energii.
  • Informacje o różnych, konkretnych składnikach, takich jak: gluten, szparagi, ogórki, dashi, mochi, katsuobushi, oliwa z oliwek, mleko, ser karmelowy i wiele innych.
  • Zasady budowania dań.
  • Podstawy foodpairingu.
  • Nietuzinkowe przepisy na zaskakujące dania 🤗.

Dzielenie się swoją wiedzą z moimi Czytelnikami (może należysz do tego grona 😉) sprawia mi wiele radości. Chcę pisać dobre, rzetelne, wyczerpujące dany temat artykuły. W ich napisanie muszę włożyć sporo pracy, choć nie traktuję jej jako przykrego obowiązku, a prawdziwą przyjemność 🥰.

Plany na przyszłość

Rozpoczynam pracę nad cukierniczym poradnikiem. Opiszę w nim podstawowe rodzaje ciast od podszewki: kruche, drożdżowe, ucierane, parzone i francuskie. Po lekturze tego e-booka żaden wypiek nie będzie miał już przed Tobą tajemnic: zawsze Ci wyjdzie ciasto drożdżowe czy szarlotka, a co więcej, nauczę Cię jak zamieniać jedne składniki na drugie i jak urozmaicać (a nawet tworzyć) przepisy! Podoba Ci się taki pomysł? 😊 Muszę jeszcze zdobyć dobry sprzęt, by sfotografować te wszystkie pyszności. Chcę, żeby pociekła Ci ślinka i byś od razu włączył piekarnik i zakasał rękawy do pracy 🤭.

Jednak moim wielkim marzeniem (od dawien dawna) jest napisać książkę w wersji papierowej. Na początku tego procesu w mojej głowie miałam tak wiele zagadnień i koncepcji do przedstawiania, że nie wiedziałam co wybrać. Teraz mam już jasno sprecyzowany temat: gastronomia molekularna (czyli jak nauka może nam pomóc w codziennym gotowaniu, a nie tylko w wyszukanych restauracjach). Już nawet napisałam pierwszą wersję, ale to dopiero początek długiej przeprawy. Czeka mnie redakcja, korekta, przygotowanie grafik (pracuje już nad nimi świetny w swym fachu Mikołaj) i wiele poprawek. Ale jak na pewno się domyślacie, że wiążę się z tym także sporo kosztów.

Książkę planuję wydać sama, więc kanały sprzedaży będę organizować również samodzielnie. Dlatego chciałabym poszerzyć swoje zasięgi i dotrzeć do jak największej liczby odbiorców, co w dzisiejszych czasach jest niemalże niemożliwe bez reklamy.

Chciałabym dodatkowo prowadzić kanał na YouTube, bym mogła Wam przedstawić tą wiedzę również w formie wizualnej i praktycznej, np. przedstawiając w kuchni różne metody kulinarne. Już go nawet założyłam i zamieściłam pierwsze nagranie, jednak brakuje mi do tego projektu profesjonalnego sprzętu i miejsca.

Prowadzę również konto na Instagramie, gdzie dzielę się różnymi inspiracjami na dania z wykorzystaniem podstaw foodpairingu. Tu też przydałby się profesjonalny aparat.

https://www.instagram.com/naukanatalerzu/

Pomysłów i planów jest mnóstwo, mam nadzieję, że uda mi się je wszystkie zrealizować, w bliższej lub dalszej przyszłości. Skupiam się jednak na tym w 100%, więc bez Twojego finansowego wsparcia trudno będzie to wszystko osiągnąć. A jeśli nie możesz sobie na nie pozwolić, to zapraszam Cię do grona moich Czytelników - to dla mnie największa radość! Dziękuję! 🤗

Cele

Moja wymarzona książka 😍
  • 20 000 zł
  • 18 810 zł brakuje
5%
Moim marzeniem jest wydać książkę na temat gastronomii molekularnej, czyli jak wykorzystać chemię i fizykę w przygotowywaniu żywności. Chcę w niej pokazać, jak wykorzystać tę wiedzę w praktyce. Wytłumaczę Ci dlaczego i w jaki sposób budowa chemiczna wpływa na dania, które przyrządzamy. Ta wiedza pozwoli Ci udoskonalić umiejętności kulinarne i umożliwi tworzenie perfekcyjnych potraw 🤗.

Bo gotowanie jest tworzeniem, a kucharz artystą! Ze składników, którymi dysponujesz, przy użyciu technik kulinarnych, które znasz i z wyobraźni, której nic nie ogranicza, możesz stworzyć prawdziwe dzieła sztuki. Wiedza, którą znajdziesz w tej książce, pomoże Ci w komponowaniu tak smakowitych dań, że teraz nawet nie jesteś w stanie sobie tego wyobrazić 🤭.

PS Książka ma niekonwencjonalny spis treści w formie Menu. Więcej nie zdradzę, bo chcę narobić Ci na nią apetytu 🤭

Profesjonalny sprzęt
  • 35 000 zł
  • 33 810 zł brakuje
3%
Pisanie pisaniem, ale dobrze jest słowa przedstawić na obrazie. Do tego niezbędny mi jest dobry aparat fotograficzny, który umożliwiłby profesjonalne ilustrowanie bloga oraz dzielenie się z innymi moimi pomysłami na niesamowite dania. Nierozłącznie z obrazem w parze idzie światło, a sprzęt do odpowiedniego oświetlenia to niestety kolejna inwestycja. Bo przecież je się oczami 😉

Chciałabym też prowadzić kanał na YouTube, by gotować z Tobą na żywo. Potrzebny jest do tego odpowiedni sprzęt i fajna kuchnia 🤭

Dołącz do grona Patronów!

Wesprzyj działalność Autora Nauka na talerzu - Marta Szumiata już teraz!

Zostań Patronem

Najnowsi Patroni

Mateusz Wąsiński
Mateusz Wąsiński
10 zł
drops dropski
drops dropski
30 zł
Monika Kraft
Monika Kraft
30 zł
Maciej Wędrowiec
Maciej Wędrowiec
30 zł
Ariel Gimziński
Ariel Gimziński
30 zł

Chcielibyśmy Cię poinformować o ryzykach, związanych z Twoim zaangażowaniem finansowym. Przekazując środki na realizację pasji Twojego ulubionego Twórcy prosimy, abyś wziął/wzięła pod uwagę kilka kwestii.