"Lente" w marcu 2024

Obrazek posta

Czego to u nas nie było w tym miesiącu! Wiosna ewidentnie dodaje nam energii do działania, na równi z Waszym nieocenionym wsparciem! 

Na samym początku marca Julia Wollner gościła w podcaście firmy Grecos, gdzie, wraz ze wspaniałą Dorotą Wellman, rozkładała na czynniki pierwsze swoją miłość do Grecji. Jak to w wypadku zapachowców bywa, nie zabrakło refleksji na temat greckich aromatów: od ziół po jaśmin, od morskiej bryzy po górskie labdanum. Tę radosną i wypełnioną ciekawostkami rozmowę znajdziecie tutaj.

Nie tylko Grecja zapewnia niezwykłe doznania naszym nosom; słynie z tego całe Śródziemnomorze. I z całą pewnością trudno opowiadać o śródziemnomorskich woniach tylko przez godzinę! Bardzo się jednak starałyśmy, nagrywając podcast z Anną Budzyńską i Katarzyną Białousz, autorkami książki "Ach, zapach!". Wspólnie zastanawiałyśmy się, czy można pokochać zapachy brzydkie, dlaczego Schopenhauer twierdził, że powonienie to zmysł pamięci, i czy algi mogą uwodzić swoim aromatem. Z audycji dowiecie się też, co ma woń do tożsamości, które zapachy Śródziemnomorza należałoby zachować dla potomnych oraz ile romantyzmu kryje się w siarczku dymetylu.

Od zapachu blisko jest do smaku, więc i jemu postanowiłyśmy poświęcić w tym miesiącu choć jeden odcinek podcastu. Przed mikrofonem gościłyśmy kulturoznawczynię i dziennikarkę kulinarną Natalię Mętrak-Rudę, z którą rozmawiałyśmy o tożsamości... śródziemnomorskich talerzy. W jaki sposób kuchnia może łączyć, a w jaki dzielić? Dlaczego nie na miejscu jest krytykowanie amerykańskiej wersji kuchni włoskiej? Jak narodziła się pizza z ananasem? Na czym polega prawdziwa dieta śródziemnomorska? Dyskutowałyśmy także o tym, czy wegetarianizm rozpowszechnił się w krajach śródziemnomorskich, czy można wskazać, skąd pochodzi hummus oraz co ma jedzenie do polityki. Tego odcinka musicie posłuchać!

Nie samym zapachem, nie samym jedzeniem i nie samymi podcastami człowiek żyje! Dlatego w marcu zaprosiliśmy Was także do lektury tekstów "Lente". Skupiliśmy się na temacie tożsamości narodowej: Słoweńców i Francuzów. Podczas wywiadu z Alexem Michaelidesem, autorem bestsellerowych thrillerów, Julia dociekała natomiast, jak to jest być w połowie Cypryjczykiem i czy mitologia może przydać się w pisaniu mrożących krew w żyłach kryminałów.

Zaraz potem przyszły święta, które, jak wiecie, mają to do siebie, że szybko się kończą. Na szczęście zostają z nami kulinarne przepisy, które wykorzystać można także w dzień powszedni. Co powiecie na salami z czekolady, przywiezione z Włoch przez Karolinę Wiercigroch? Żal nie spróbować!

Po raz kolejny dziękujemy za Wasze wsparcie i z radością wkraczamy w nowy miesiąc: kwiecień. 

Redakcja "Lente"

Na zdjęciu: kwiat pomarańczy. Jego zapachu niestety nie da się sfotografować!

Zobacz również

"Lente" w styczniu 2024
"Lente" w grudniu 2023
"Lente" w kwietniu 2024

Komentarze (0)

Trwa ładowanie...