Można już głosować w organizowanym przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych plebiscycie “Gala Nagród 2020”. Głosowanie potrwa do końca stycznia.
W miniony piątek (15 stycznia) ruszył nabór do II edycji Greater Poland – konkursu dla browarów i cydrowni, dla piwowarów i cydrowników domowych oraz agencji kreatywnych i grafików. Odbędzie się on w dniach 23-24 kwietnia br., a ogłoszenie wyników zaplanowano na 28 maja.
Browar PINTA oraz sieć sklepów Lidl przygotowały konkurs dla piwowarów domowych, którzy mogą nadesłać uwarzone przez siebie piwa w czterech kategoriach. Zwycięskie piwo w każdym z wymienionych stylów zostanie uwarzone przez PINTĘ i trafi do Lidlów w całej Polsce.
Wśród piwnych nowości przygotowanych z okazji nadchodzącego Święta Porteru Bałtyckiego jest m.in. wiśniowa wersja piwa Plague Doctor z Browaru Incognito. Trunek został uwarzony wspólnie z Rafałem Krzywickim – finalistą IV edycji Lubelskiego Konkursu Piwowarów Domowych.
Browar Brokreacja opublikował zwycięską recepturę najnowszej edycji konkursu Uwarz Sobie autorstwa Jakuba Czyżewskiego. Niedawno oparte na niej komercyjne piwo Waiter Goes Nuts! trafiło na rynek.
Już w najbliższą niedzielę, 6 grudnia, na rynek trafi ubiegłoroczny Grand Champion Mistrzostw Polski Piwowarów Domowych. Będzie to quadrupel według receptury Piotra Kaleńczuka.
Z okazji Międzynarodowego Dnia Stoutu odbędzie się dziś (5 listopada) premiera tegorocznego Grand Championa Mistrzostw Polski Piwowarów Domowych. Jest to oatmeal stout Dobry Początek, uwarzony w Browarze Zamkowym Cieszyn.
Poznaliśmy klasyfikację finałową tegorocznej VI edycji Flisackiego Konkursu Piw Domowych. Sędziowie oceniali piwa w trzech kategoriach – albae cerevisiae, belgian pale ale oraz black IPA.
Browar Maltgarden uwarzy zwycięskie piwo z jednej z kategorii przyszłorocznego Szczecińskiego Konkursu Piw Domowych. SzKPD odbędzie się w dniach 19-21 marca 2021 r.
Przyszłoroczna edycja Szczecińskiego Konkursu Piw Domowych odbędzie się w marcu 2021 r. Poznaliśmy kategorie piw, które podczas tego wydarzenia będą oceniane przez sędziów.
Na pewno spotkaliście się z poglądem, że wiele browarów oszukuje swoich klientów poprzez wzmacnianie piwa poprzez dolewanie spirytusu. Niektórzy wręcz sądzą, że piwo może mieć max 5-6% alkoholu, a wszystkie mocniejsze powstają poprzez dolanie mocnego alkoholu. Czy tak jest w rzeczywistości? Czy browary faktycznie sięgają po ten proceder? Odpowiedź jest bardzo prosta: NIE.
Jak już informowałem, Jakub Czyżewski został laureatem kolejnej edycji akcji “Uwarz Sobie”, organizowanej przez Browar Brokreacja. Piwo, będące wariacją na temat The Waitera, zostało już uwarzone.
Wesprzyj działalność Autora Chmielnik Jakubowy - Jakub Siusta już teraz!
Jesteśmy grupą pasjonatów LEGO. Poprzez naszą aplikację, blog i filmy chcemy dzielić się zdobytą wiedzą w temacie kolekcjonowania i inwestowania w klocki LEGO.
Religioznawstwo, ciekawostki, historia religii, sztuka i architektura sakralna, chrześcijaństwo, judaizm, islam, inne. Okiem ateisty